Nyíregyháza

2024.01.18. 14:08

A Himnusz földjén méltóképpen ünnepelnek

Szatmárcsekén, a magyar kultúra napján lezárul a Kölcsey-emlék­év.

Csáki Alexandra

Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke és dr. Karádi Zsolt, a Kölcsey Társaság alelnöke a sajtótájékoztatón

Fotó: Csutkai Csaba

A szatmárcsekei magyar kultúra napi megemlékezés zárja vasárnap Szabolcs-Szatmár-Beregben a Kölcsey bicentenáriumot, azaz a Himnusz megírásának 200. évfordulója köré szőtt emlékévet.

– Az elmúlt esztendőben a vármegyei önkormányzat igyekezett méltóképpen megemlékezni Kölcsey Ferencről és 1823. január 22-én letisztázott nemzeti imádságunkról. A Himnusz földje hívószavú európai uniós pályázati projektben identitáserősítő rendezvényekkel, kiadványokkal, kiállításokkal, képregénnyel, kisfilmekkel, egy, az ifjú Kölcsey Ferencről szóló musicallel és nem utolsósorban egy grandiózus tanulmánykötettel igyekeztünk közelebb hozni a költőt és művét a szabolcsiakhoz, a szatmáriakhoz és a beregiekhez – mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Seszták Oszkár.

A vármegyei közgyűlés elnöke hozzátette: a bicentenárium alkalmából készült egy emlékérem, amit a vasárnapi rendezvényen átadnak mindazoknak, akik tevékenyen részt vettek A Himnusz földje-projektben.
– Kölcsey életművének számos rétege van, mindaz, amit íróként, költőként, politikusként és esztétaként létrehozott, további felfedezésekre csábít. A Himnusz a nemzeti összetartozás egyik fontos sarokköve, a magyar államiság nemzeti jelképe. Az ország­gyűlés 2022. december 7-én határozatot fogadott el, mely szerint január 22-e hivatalos állami emléknap, a magyar kultúra napja – vette át a szót dr. Karádi Zsolt, a Kölcsey Társaság alelnöke.

„Ő értetek élt”

– A Kölcsey Társaság 1988 szeptemberében alakult meg Fehérgyarmaton, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság vándorgyűlésén, s azóta is a magyar kultúra legjelentősebb értékei, a Himnusz és szerzője életműve képviseletében gyarapította mindazt a tudást, nemzeti érzést, ami a reformkor és Kölcsey alakja körül kristályosodott ki az elmúlt évtizedekben.
– A szatmárcsekei megemlékezés egyik fénypontjaként S. Varga Pál, a társaság elnöke átadja a Kölcsey-emlékplakettet Csorba Sándor irodalomtörténész professzornak, aki az idén ünnepli 90. születésnapját – hangsúlyozta dr. Karádi Zsolt, és hozzátette: talán az idei díjazott tett a legtöbbet a vármegyében a Kölcsey-életmű elismertetéséért. A társaság tagjaként számos kiadványt szerkesztett, tanulmányt írt a Himnusz szerzőjéről.

Mint azt Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke is elmondta, A Himnusz földje-projekt részeként megjelent egy tanulmánykötet.
– Az „Ő értetek élt” – Kölcsey Ferenc élete és kora című könyv maradandó emléket állít Kölcseynek, a vármegyének és a bicentenáriumnak egyaránt. Rövid idő alatt, de rendkívüli műgonddal íródott, vannak benne történelmi, irodalomtörténeti, zenei, helytörténeti jellegű tanulmányok, olvasható benne egy Kölcsey befogadástörténetével foglalkozó dolgozat, de helyet kapott benne a Kölcsey Társaság története is – ismertette az alelnök.

Istentisztelet és közgyűlés

A magyar kultúra napjáról január 21-én, vasárnap 11 órától a szatmárcsekei református templomban emlékeznek meg. Az ökumenikus istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli és Felföldi László, a Pécsi Református Egyházmegye püspökei hirdetnek igét, közreműködik Varnus Xaver orgonaművész és Schwartz Zoltán hegedűművész. Az ünnepi közgyűlésen átadják a „Himnusz földje” emlékérmeket és a Kölcsey-emlékplakettet. A Himnuszt Csikos Sándor Kossuth-díjas színművész előadásában hallhatják a megemlékezés résztvevői, énekel a Sárospataki Református Kollégium kórusa Bereczki Róbert zeneigazgató vezényletével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában