Kiállítás

2024.02.02. 07:00

A kultúra kincsei a falakon

A XIII. Nagykálló Kincse kiállításon 27 alkotó 230 munkája látható.

Kanalas Ottilia

Zilahy Sándorné maga is kiállító, de szívesen nézegeti más alkotók munkáit

Forrás: Fotó: Sipeki Péter

A városi könyvtár különtermében nyitotta meg kapuit – immár tizenharmadik alkalommal – a Nagykálló Kincsei című kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából. 
– A tárlaton ebben az évben huszonhét alkotó összesen 230 munkája látható. A legtöbb kiállító már az első Nagykálló Kincsein is bemutatkozott, s azóta visszatérő vendége a rendezvénynek, de természetesen mindig vannak új alkotóink, az idén három is – mondta el a helyi televízió Főtér című magazinműsorában Félegyházi Józsefné, a Nagykállói Népművészeti Egyesület vezetője.

Egy stóla adta az ötletet 

A település kulturális seregszemléjének megnyitóján lehetőség nyílt a kiállítókkal a kötetlen beszélgetésre is. 
Imre Piroska a koronavírus-járvány sűrűjében kezdett selyemfestéssel foglalkozni. Mint azt elárulta, a férje nagyon beteg volt, ami őt is rendkívül megviselte mentálisan – ezen szeretett volna változtatni. 
– A közösségi oldalakat böngészve felfedeztem Nagy Matild munkáit. Egy csodálatos stóla különösen megtetszett, így felvettem vele a kapcsolatot, és elkezdtünk beszélgetni. Kaptam tőle tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy hol szerezzem be az anyagokat, a festékeket, és mivel akkor nem tudtam elmenni selyemfestő tanfolyamra, internetes előadásokból, videókból lestem el a technikákat – árulta el, s hozzátette: az alkotás gyógyszer volt a lelkének, feloldotta a bezártság okozta stresszt. 
– A színek megnyitották előttem a világot a pandémia alatt – fogalmazott Imre Piroska, akinek batikolt kendői február 5-éig láthatók a Ratkó József Városi Könyvtárban. 

Oklevelet is kaptak 

Polák Andrásné beregi hímzéssel díszített ajándéktárgyakat, illatzsákokat, kis táskákat, házi áldásokat hozott a kiállításra. Ez csak egy szelet a munkáiból, hiszen előszeretettel horgol, például gyerekeknek játékokat, húsvét közeledtével gyönyörű tojásokkal örvendezteti meg a környezetében élőket, gobelin képei pedig az otthonok ékei. 
– Számomra az alkotás öröm, ez valahogy benne van az emberben. Egész életemben hímeztem, horgoltam, és amíg az időm, egészségem engedi, csinálom. Nem is tudnék meglenni enélkül – mondta. 
A tárlat megnyitóján Horváth Tibor polgármester oklevéllel köszönte meg az alkotók munkáját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában