Vaja

2024.03.20. 09:11

A fejedelemre emlékeznek

Könyvbemutató és kiállítás is színesíti Vaján a születésnapi ünnepséget.

M. Magyar László

A Magyar Honvédség közreműködésével emlékeznek minden évben II. Rákóczi Ferencre

Fotó: Dodó Ferenc

II. Rákóczi Ferenc fejedelem az általa vezetett szabadságharc idején több alkalommal is megfordult Vaján a Vay-kastélyban. Először 1703. július 19-én érkezett a birtok gazdáihoz, a Vay testvérekhez, hogy megnyerje őket a nevével fémjelzett szabadságharchoz. 
A nagyságos fejedelem nyolc évvel később, a szabadságharc végén visszatért a várba, de akkor már a császári megbízottal a függetlenségi harcok lezárásának feltételeiről tárgyalt. 

A hála és a tisztelet virágai 

A város önkormányzata és a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye ápolja az emlékét, és születésének évfordulója alkalmából minden évben ünnepséget szervez a múzeumnak otthont adó épületben. 
Az idei megemlékezést március 22-én 14 órától rendezik meg. Térzene fogadja először az érdeklődőket a kastély előtti parkban, közreműködik a Magyar Honvédség Debrecen Helyőrségi Zenekara. A történelmi időket megidéző dallamok után megkoszorúzzák II. Rákóczi Ferenc mellszobrát. A vendégeket Molnár Sándor intézményvezető köszönti, ünnepi beszédet mond Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke. Az ünnepséget színesíti egy diák szavalata, valamint a Rákóczi Tárogató Együttes muzsikája. 
Az ünnepség a hála és a tisztelet virágainak elhelyezése után könyvbemutatóval folytatódik. A Kísérlet című kiadványt Mezey Katalin Kossuth-díjas költő ismerteti, majd egy kiállítás megnyitóján is részt vehetnek a vendégek. 
A Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesület tagjainak Kéz művek című tárlatát bemutatja Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke és Varga János, a vásárosnaményi Beregi Múzeum igazgatója. Ezt a kiállítást 2024. április 14-ig tekinthetik meg a látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában