Koncert

2024.03.10. 09:23

Bruckner 200 – válogatás Anton Bruckner osztrák zeneszerző műveiből

Izgalmas koncerttel várta közönségét szombaton este a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében a Cantemus Vegyeskar. Joseph Anton Bruckner osztrák zeneszerző műveiből válogattak.

Fotó: Sipeki Péter

Joseph Anton Bruckner osztrák romantikus zeneszerző és orgonaművész 200 évvel ezelőtt, 1824. szeptember 4-én született Ansfeldenben.  Bruckner pályafutása Linzben és Bécsben teljesedett ki, elsősorban hatalmas léptékű, szenvedélyes szimfóniáival írta be nevét az európai zene történetébe. Ugyanakkor vitán felül a katolikus egyházi zene egyik legnagyobb mestere: több misével, zsoltárfeldolgozásokkal, egy rekviemmel, egy tedeummal, valamint számos motettával gazdagította a Musica Sacra irodalmát.Bruckner szimfonikus és egyházzenei szerzőként egyformán jelentős, vokális stílusára főként Palestrina, és a barokk egyházzene hatottak. Szimfóniái Beethoven és Schubert hagyományait vitték tovább, de a harmonizálás és hangszerelés terén Wagner hatását tükrözik, emellett az orgonajáték elvei és népzenei elemek is szerepet kapnak bennük. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában