Vásárosnamény

2024.04.08. 14:00

Örökségek faragásokban, hímzésekben

Fontos, hogy legyenek olyan emberek, akik a kézműves hagyományokat továbbadják a fiataloknak.

M. Magyar László

A kiállítás megnyitóján Baráth Sándor Kristóf fafaragó alkotásait állták körbe a vendégek.

Forrás: Archív fotók: M. Magyar László

Kéz Művek címmel nyílt meg a Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesület kiállítása a közelmúltban a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményében. Az április 14-ig megtekinthető tárlat megnyitásakor elmondta gondolatait Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke is. 

Fogyóban a paraszti kultúra 

– Büszkék vagyunk arra, hogy Beregnek és Szatmárnak a kézműves ékessége most Vaján is meg tud mutatkozni. Szeretném megköszönni az alkotóknak és a vásárosnaményi Beregi Múzeumnak, hogy ápolják azt az örökséget, amibe bele vagyunk faragva mi beregiek, a szőttesekbe pedig bele van hímezve az örökség a törődött kezek által. Ha ránézünk Baráth Sándor faragásaira, művészetére, azt a paraszti kultúrát látjuk magunk előtt, ami egyre inkább hiányzik a mai világból. S azért tartom fontosnak, hogy legyenek olyan emberek, akik az örökséget továbbadják annak érdekében, hogy a következő generációk tagjai is helyt tudjanak állni ebben a világban, ami egyre bonyolultabbnak és egyre gyorsabbnak tűnik – fogalmazott Baracsi Endre, majd így folytatta többek között. 

Hímzések is várják a látogatókat

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Beregben születtem, és bízom benne, hogy a szülőföldbe elvetett mag ki is sarjad. Ehhez persze dolgozni kell, s ezért örülök annak, amikor találkozom kovászemberekkel. Szerencsére a Beregben és Szatmárban nagyon sok ilyen kovászember van. Ennek a kovásznak a részei azok az alkotók, akik a népművészeti és kézműves-egyesületnek a tagjai, akik között van földim is, beregdaróci, s vannak természetesen más településen élők is. Az a hálás és előremutató dolog az életben, ha van egy hármas egység, ami átszövi az ember életét. Mifelénk gyakran mondták, hogy a hit, a család és a szülőföld hármas egysége megbonthatatlan. S ha valamelyik hiányzik, úgy érezzük, nem tekint le ránk Isten derűs arccal. Ezt a hármas egységet kellene mindenkinek a szíve fölé tenni, s ha így teszünk, bízom benne, hogy nemcsak az örökség marad meg, hanem tovább tudjuk vinni azt a tudást is, ami a parasztemberben ott rejtőzött sokszor tudattalanul is. 

Terebélyesedett az egyesület 

A kiállítást Varga János, a Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesület elnöke mutatta be. 
– Lelkes fafaragók – akiket már régebbről is ismertem – kerestek meg 2019-ben, hogy ők egy egyesületet akarnak alapítani. Gratuláltam nekik, viszont utána azt mondták, én legyek az elnök. Nem értek a fafaragáshoz, sem a többi szakághoz, de megígértem, amiben tudok, segítek. 

Használati tárgyak is készültek faragással

Megalakult az egyesület vásárosnaményi központtal, s növekedett a taglétszám. Az alapítók vonzották magukhoz a többi kézművest, s egyre több szakág jelent meg. Jött a fafaragók mellé kovács, fazekas, szíjgyártó, grafikus, festőművész, vesszőfonó, hímző, vagyis egyre terebélyesedett az egyesület. S egyre több dolgot tudott megmutatni abból az örökségből, ami ezt a földet jellemzi, illetve abból a tudásból, amit kaptak az ősöktől – idézte fel az előzményeket a civil szervezet vezetője. – A tárlat címe: Kéz Művek. Utal a kézművességre, s felidézi bennünk az Edda Művek rockzenekart, amelynek a tagjai között van egy Gömöry Zsolt. Nálunk is van egy Gömöry Zsolt, ráadásul ő is ipszilonnal írja a nevét, de ő nem billentyűs, hanem kovács – tette hozzá Varga János.

Az alkotók
A kiállításon részt vevő alkotók: 
Baráth Sándor Kristóf (fafaragó), Juhász Lajos (fonott-tárgy-készítő), Szabados István (fafaragó, grafikus), Kardos Csabáné (hímzés), Kocsis Endréné (hímzés), Vargáné Hegedűs Eszter (hímzés), Gömöry Zsolt (kovács), Balogh Géza, (fafaragó), Esze Géza (fafaragó), Kardos Csaba (fafaragó), Jóni János (fafaragó), vitéz Pocsai Vince (fafaragó). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában