Útvonalat is tévesztett

2019.06.14. 11:16

Belus Tamás csúcsra ért Szentendrén

A nyíregyházi ultrafutó nyerte a 112 kilométeres terepfutó versenyt.

Száztizenkét kilométert lesétálni is felér egy kiadós zarándoklattal, lekocogni sem hétköznapi kihívás, és úgy lefutni, hogy közben meg kell küzdeni a tereppel és a vetélytársakkal, óriási, embert próbáló kihívás. A nyíregyházi Belus Tamás nem hivatásos sportoló, viszont rendkívül komolyan veszi a hobbiját. Olyannyira, hogy ő nyerte Magyarország legnépszerűbb terepfutó versenyét, a Salomon Ultra-Trail Hungaryt (UTH): 12 óra 54 perc alatt teljesítette a 112 kilométeres távot.

Útvonalat is tévesztett

– Sikerült! – ebben az egy szóban minden benne van. Legyőzte a távot, önmagát és a riválisait. Belus Tamás örömmel idézte fel élete eddigi legjobb eredményének kialakulását:

– Meleg volt az éjféli rajtnál, már akkor is 16 fok volt, és magas a páratartalom. A start után el tudtam menni az élbollyal, de egy útvonaltévesztés miatt 3 kilométer után újra a mezőny végére kerültünk, úgyhogy elölről kellett kezdeni az egészet. Az első ellenőrző pont 10 kilométernél volt, oda már másodikként érkeztem az esélyes lengyel Artur Jendrych-hel.

– Az éjszakai szakaszon végig együtt haladtunk, az előnyünk folyamatosan nőtt a 3-4 fős üldözőbollyal szemben. Hajnalban az 54 kilométernél lévő dömösi ellenőrző pont előtt szakítottam le a lengyel fiút, onnantól már egyedül haladtam az élen. A hőmérséklet folyamatosan emelkedett, a 82 kilométeres visegrádi ellenőrző ponttól a 30 fokban már komoly kihívást jelentett a mezőnynek a táplálkozás és a folyadékbevitel, akkorra az előnyöm a második Madarász Ferenccel szemben már közel 10 percre, az utolsó ellenőrző pontra pedig 17 percre nőtt.

A hőség a verseny végére egyre elviselhetetlenebb lett.

– Különösen a szentendrei utolsó kilométereken okozott nagy nehézségeket a kánikula. Tulajdonképpen egy új verseny indult, aminek az volt a tétje, hogy ki, miként viseli a hőséget, és hogyan tud alkalmazkodni a körülményekhez. Végül hiába lassultam le picit, a 17 perces előnyömből 14-et így is meg tudtam tartani.

Az Ultra-Trail Hungary befutóinak egészen különleges hangulata van.

– A szentendrei óvárosban több ezer ember, köztük szurkolók, családtagok, turisták várják a célba érőket. Ez most is hatalmas élmény volt, különösen így, hogy a célszalagot előttem húzták ki. Életem ötödik UTH-ján nyertem, ami most is hihetetlennek tűnik.

Leküzdötték a hegyi távokat

A verseny rangját érzékelteti, hogy az Ultra-Trail World Tourtól (a leghíresebb száz kilométeren felüli terepversenyek szervezőinek szervezetétől) megkapta a Discovery Race címet, ezzel még a szokottnál is nagyobb nemzetközi figyelem irányult rá. A nevezés novemberi kezdete után három héttel kitehették a megtelt táblát – a négy távra 34 országból 1355 terepfutó regisztrált.

A Belus Tamás által teljesített 112 kilométeres táv során az ultramaratonisták befutották a Pilis és a Visegrádi-hegységet, összesen 4200 méter szintemelkedést kellett leküzdeniük.

A 20 órás szintidő alatt Dobogókő, Pilisszentlélek, Pilismarót, Dömös, a Prédikálószék, Lepence, Pilisszentlászló és Visegrád érintésével, kilenc ellenőrző ponton áthaladva 12 hegy megmászása után érkeztek vissza Szentendrére.

A dobogóra csak magyar futók álltak: Belus Tamás mögött a második helyen Madarász Ferenc, a harmadikon Nyakas Gábor végzett. A nők között elsőként Janek Noémi ért a szentendrei célba, őt követte Csillag Eszter és Kertész Kata.

Új alapokra került a hazai terepfutás

A 2000-es évek közepére egyre nagyobb igény lett Magyarországon az ultratávú terepfutó versenyekre. Az ultrafutók addig csak a teljesítménytúrákon mérettethették meg magukat, ahol se időmérés, se futóknak megfelelő frissítés nem volt. 2006-ban a Kinizsi Százassal párhuzamosan elindult a Terep Százas nevű futórendezvény, azonos útvonalon, bőséges frissítéssel, elektronikus időméréssel, de lényegesen alacsonyabb szintidővel.

A Terep Százast 2009-től önállóan, a Kinizsi Százastól külön, teljesen új útvonalon rendezték meg. Az évek alatt módosult szervezői gárda 2014-re jutott arra az elhatározásra, hogy a legnagyobb hazai terepversenyt új alapokra kell helyezni. Csányi „Csanya” László és a Terepfutás.hu csapata 2015. május 23-án éjfélkor a szentendrei Lázár cár térről elrajtoltatta az első Ultra-Trail Hungaryt.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában