Vibráló edző

2019.06.30. 20:00

Szereti a munkát, a kihívásokat

Darabos Balázs válogatott gyalogló volt, és három együttesnél is figyel a sportolók erőnlétére, fizikai felkészítésére.

Jan De Brandt (jobbra) igen pozitív személyiségnek tartja Darabos Balázst

 

Jan De Brandt (jobbra) igen pozitív személyiségnek tartja Darabos Balázst

Igen rövidre sikeredett a nyári szabadsága Darabos Balázsnak. A Szpari és a Fatum-Nyíregyháza erőnléti edzője egyben a női röplabda-válogatott szakmai stábjának is tagja, az együttes pedig Európa-liga-meccseket játszott, és készül az augusztusi, hazai Európa-bajnokságra.

– Így igaz, az NB II.-es labdarúgó-bajnokság befejezése után még a válogatottal dolgoztunk, így összesen négy nap szabadságom volt – kezdte a beszélgetést Darabos Balázs. – Ezalatt próbáltam pihenni, feltöltődni, kedvesemmel voltunk például Egerben. Azután elkezdődött a labdarúgók felkészülése, és számomra véget ért a nyár.

Darabos Balázs tatabányai és sportos család tagja. Igen jegyzett volt gyaloglásban, hiszen bajnoki címekig, válogatottságig vitte. Többször versenyzett a nyíregyházi olimpikonnal, Helebrandt Mátéval. A pekingi olimpiára készült, amikor megsérült.

– Mindkét hajlítóm elszakadt, így bár mindent megpróbáltam, végül szomorúan kellett tudomásul vennem, hogy a sportolói pályafutásom véget ért – emlékezik vissza a történtekre Balázs. – Ám a sporttól nem szakadtam el, jelentkeztem a Testnevelési Egyetemre, végül három diplomát (közte edzői, tanári) szereztem, és elkezdtem belemélyedni a fizikális felkészítés tudományába.

Balázs több sportágban és klubban is letette névjegyét, hiszen dolgozott a teniszválogatott erőnléti edzőjeként, a Tatabánya utánpótlás- és felnőtt labdarúgócsapatánál, élvonalbeli férfi kézilabdázóknál, a budaörsi focistáknál és a női röplabda-válogatottnál. Budaörsről költözött Nyíregyházára két esztendeje.

A szurkolók is láthatják, milyen elánnal, lelkesedéssel dolgozik a meccsek előtti bemelegítésél, hiszen igyekszik maximálisan versenyállapotra felkészíteni a focistákat, a röplabdázókat. Unalmasnak aligha nevezhető a munkája, hiszen egyrészt több sportágban dolgozik, másrészt mindkét nemmel.

Különböző edzői karakterek

– Ebben az a jó, hogy másabbak a feladatok, más-más edzői karaktert kíván a két nem és a két sportág is. Másként kell dolgozni a nőkkel mint a férfiakkal, mindkettőnek megvan a maga szépsége és nehézsége. A nőknél azért nehezebben, mert a lelkükkel is kell foglalkozni, viszont nagyon gyorsan lehet eredményt elérni náluk. A férfiakkal azért nehezebb, mert az azonos neműeknél vagy egyfajta harc a vezérszerepért, ám velük azért is jó, mert egyébként a vasat is szétharapják – árulja el a 31 esztendős szakember.

– Ami a közeljövőt illeti, a válogatotthoz csak akkor megyek, ha a Szpari vezetői ehhez hozzájárulnak. Róluk csak elismerően nyilatkozhatok, hiszen megértőek, és eddig minden segítséget megadtak a munkámhoz. A válogatottnak edzésprogramot írtam, majd csak az Eb előtt csatlakozom úgy, hogy ingázok majd Budapest és Nyíregyháza között. Augusztusban már a Fatumnál is elkezdik a felkészülést, így ott is lesz tennivalóm. Az edzői élet már csak ilyen, a hármas fel­adat ugyan fárasztó, de bírom, és amíg nem megy a fő munkám rovására, addig csinálom is, mert szeretem a szakmám és a kihívásokat – így Darabos Balázs.

Versimádó

A belga Jan De Brandt, a női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya igen pozitív személyiségnek tartja Darabos Balázst, ezért is várja a válogatotthoz. Azt viszont kevesen gondolnák, hogy a vibráló edző imádja a verseket, szavalóversenyeken különdíjakat szerzett. Sőt, néhány színitanodában igyekezett ellesni a szakma fortélyait, és tagja volt a tatabányai Prológ Színháznak is. Aztán amikor válaszút elé érkezett, a sport mellé tette le a voksát.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában