röplabda

2020.04.02. 11:01

Felelősségteljes munka folyik a Fatum-Nyíregyházánál

A Fatum-Nyíregyháza statisztikusa sokszor éjszakába nyúlóan dolgozik.

Csizmarik Ákos (balra) gyorsan beilleszkedett a Fatum-Nyíregyházánál

Fotó: Csizmarik Ákos

A Fatum-Nyíregyháza női röplabdacsapatának mindenkori vezető- és másod­edzőjét jól ismerik a szurkolók, azonban nem csak a kispadon ülők tesznek sokat a csapat sikeréért.

A legjobb kluboknál a fizikai felkészítés mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a játékosok az ellenfélből is minél jobban felkészüljenek. Ebben van nagy szerepe a statisztikusoknak. Most a Fatum fiatal, a csapatnál nyár óta dolgozó szakemberével is megismerkedhetünk.

Sokat kellett gyakorolni

– Gyerekkorom óta kötődöm a röplabdához, de nincs olyan játékosmúltam, mint a kollégáimnak – kezdte Csizmarik Ákos, a nyíregyházi együttes statisztikusa.

– Édesapám játékvezető, és 14-15 évesen én is letettem a vizsgát, szereztem jegyzőkönyvvezetői licencet is, szóval a szabályokkal és magával a sportággal mindig tisztában voltam és szerettem is. Aztán a klub nyáron keresett új statisztikust, olyat, aki nyíregyházi, fiatal, képben van a dolgokkal.

A statisztikus munka teljesen új volt nekem, és tudtam, hogy nagy felelősség, ráadásul az ország egyik legjobb csapatáról beszélünk, de elvállaltam.

– Az elején sokat kellett tanulni és gyakorolni, de a klub és a stáb rengeteget segített és ösztönzött – amiért nagyon hálás vagyok –, így tudtam idővel egyre jobban csinálni.

De vajon mik azok az adatok, amik az edző és a játékosok munkáját segítik?

– Ez teljesen edzőfüggő, azon múlik, hogy a szakmai stáb mennyire tudja használni a programot és a kapott adatokat – felelt Ákos.

– Mondhatom, hogy Nyíregyházán az előző és a mostani vezetőedző is magas szinten tudta használni.

Sokan csak azt látják, hogy ott a tablet az edző kezében, biztos azon látja, hogy kint volt-e a labda, vagy bent.

Ennél azért többet lát, de ez is azon múlik, hogy mire kíváncsi, a játék melyik elemére koncentrál inkább. Egy példa: a röplabdapálya a statisztikán kilenc zónára, azokon belül is négy részre van osztva. Az edző ezt is látja a tableten, és olyan szinten használja, hogy a játékosnak meg tudja mondani, melyik helyre, az ellenfele melyik kezére üssön.

Kulcsfontosságú elemzések

– Én mérkőzés előtt elemzem az ellenfél meccseit, az edző azok alapján összerakja a taktikát – mutatta be Ákos egy átlagos hét menetét

Megnézzük, hogy melyik játékos mit üt, hogy helyezkedik, mit blokkolnak, kinek rossz a védekezése, mi a gyengéje, és így tovább.

– Ebből összerakunk egy hét-nyolc oldalas anyagot, azt megkapják a játékosok, és napokon keresztül, minden edzés előtt elemzünk. Jön a meccs, majd az azt követő napon már le kellett adnom az elemzést a következő ellenfélről.

– A szezon elején ezt viszonylag kényelmesen meg lehetett csinálni, később már három sorozatban játszottunk, akkor sokszor éjszakába nyúló volt a munka – zárta szavait Csizmarik Ákos, és hozzátette, remélhetőleg minél előbb újra élesben végezheti munkáját a klubnál.

MK

Borítókép: Csizmarik Ákos (balra) gyorsan beilleszkedett a Fatum-Nyíregyházánál | Fotó: Csizmarik Ákos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában