Szpari

2020.04.09. 07:55

Tréning, sorozatnézés, kutyázás

Kártik Bálint is nagyon várja a rendes edzéseket, viszont sokat játszahtnak Narával

Fotó a tavalyi, balatonfüredi nyaralásról: Barbi, Bálint és Nara

Forrás: KM-archívum

Mint egy meghosszabbított nyári szünetben, úgy edzenek a focisták. Pontosabban nagy részük, mert vannak klubok – és más sportágak is –, ahol kis csoportokban gyakorolnak. A Szparinál továbbra is marad a kényszermódi, a játékosok az egyéni edzésterv alapján próbálják átvészelni ezt a kemény időszakot. Futás és otthoni erőfejlesztési gyakorlatok adják a penzumot, közös tréning és játék még nincs. Nem tudni, meddig lesz ez így.

Sporttársaihoz hasonlóan éli napjait Kártik Bálint. A hamarosan huszonhárom esztendős játékos négy éve a Lokitól igazolt Nyíregyházára, ahol egyre inkább a csapat egyik meghatározó játékosa.

Fotó a tavalyi, balatonfüredi nyaralásról: Barbi, Bálint és Nara
Fotó: KM-archívum

Futás a csapattárssal

– Itt vagyok Nyíregyházán, a Damjanich lakóparkban élek – kezdte érdeklődésünkre Kártik Bálint. – Reggelente nekem is a futás a program, rendre Gyurmával (Gyurján Bence, a szerk.), persze betartva az előírt távolságot. Ez azt jelenti, hogy én futok elöl mert jobban bírom, ő pedig próbál követni – teszi hozzá nevetve. – A Bujtoson vagy Sóstón szoktuk teljesíteni a penzumot, és még a futás is könnyebben elviselhető, ha nem egyedül teszi az ember. Az erősítést is igyekszem letudni délelőtt, így délutánra már csak az otthoni programok maradnak.

Ezek már sokkal kellemesebbek, mert ebben főszerepet játszik Nara, egy törpe uszkár is.

– A berettyóújfalusi szülői házban mindig volt kutyánk, szeretem is az állatokat, de mivel tartok is a kutyáktól, sokáig nem fordult meg a fejemben, hogy nekem is legyen egy. Egy esztendeje a barátnőm, Barbi beszélt rá arra, hogy legyen egy közös kiskutyánk, ő választotta a törpe uszkárt, én pedig rábólintottam. Nem bántam meg, mert nagyon szép, okos és aranyos. Így aztán nagyon sok szabadtéri közös programunk kutyasétáltatás. Gyakorta megyünk ki a bujtosi kutyafuttatóhoz, vagy például amíg én futok, Barbi addig megsétáltatja és játszik vele.

Nagyon okos és fogékony

– Mivel Barbinak sincs most iskola Debrecenben, távtanulással készül, így ő is egész nap itthon van. Délutánonként gyakorta nézünk sorozatokat a tévében vagy a neten, Nara addig pihen, mert délelőttönként elfárad. Este ismét séta jön, általában már csak a lakóparkban. Sokat foglalkozunk vele, erre most van is idő. Tanítgatjuk, játszunk vele, nagyon okos és fogékony lány kutya. Mindent egybevéve nagyon jó, hogy sokat vagyunk együtt, ám már nagyon hiányzik az igazi edzés, a közös gyakorlás, a meccsek. Mert ez így kemény – így Kártik Bálint.

A pudliról

Az uszkár francia eredetű, valószínűleg vadászkutyák és bozontos szőrű juhászkutyák keverékéből alakult ki. Az eredetileg nagy termetű uszkárt vízből való apportírozásra és vadászatra tenyésztették ki, de voltak apróbb változatai is, ezek az európai nemesi családok kedvelt háziállatai lettek – írja a Wikipédia. A törpe uszkár, vagy más néven pudli, átlagosan 35 cm marmagasságú és maximum 6 kiló. Vidám, okos, a természetet kedvelő kutya, könnyen betanítható, ezért volt népszerű például a cirkuszokban is.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában