küzdősport

2020.04.16. 10:14

Van csel, van gáncs, de nem judo

A brazil jiu-jitsu lényege a távolság lecsökkentése, majd fojtással vagy ízületi feszítéssel a feladásra kényszerítés.

Elöl a brazil vendégek, feketében Max Carvalho, mellette Halász Dávid, mögöttük a gyerekcsoportok tagjai

Fotó: Mán László

Kevesen gondolnák, hogy a nyíregyházi Hősök terén, a volt bizományi, a jelenlegi kormányablak alatt húzódó pincében mindennap ifjabb és idősebb sport­emberek tréningeznek.

Egy nem hétköznapi küzdősport, a brazil jiu-jitsu klub, a ZR Team Nyíregyháza tagjai tréningeznek Halász Dávid irányításával.

A fiatalember korábban több küzdősportot is kipróbált, végül a brazil jiu-jitsu (bjj) mellett tette le a voksát. Dávid édesapja pedig aikidóedzéseket tart az általuk immáron kilenc esztendeje működtetett edzőteremben. A járvány miatt természetesen most szünetelnek az edzések.

Japán mester és a fivérek

– A brazil jiu-jitsuban ütés és rúgás nélkül küzdünk az ellenféllel földharc stílusban, úgy, mint a birkózásban vagy a cselgáncsban. A cél az, hogy a távolságot lecsökkentsük és az ellenfelet a földre vigyük, ott már nincs lehetősége sem komoly rúgásra vagy ütésre.

Itt pedig a különböző technikákkal, fojtással vagy ízületi feszítéssel feladásra kényszerítjük.

– Ez a sport része, az önvédelmiben már nincsenek ilyen megkötések, ott komoly sérüléseket lehet okozni.

– A kialakulása a brazil testvérekhez, Carlos és Helio Graciéhez vezethető vissza, akik nem voltak erős felépítésűek, és akiket a hazájukba költöző Maeda Micuo, egy japán judo- és jiu-jitsu mester kezdett el edzeni, ezért is vagyunk köthetőek a judóhoz. Csiszolták, módosították a különböző cselgáncstechnikákat, és brazil küzdősportokból is vettek át elemeket, mígnem kialakult a brazil jiu-jitsu harcmodorának a lényege: közel kerülni az ellenfélhez, földre vinni, ott pedig dominánsnak lenni, és lekopogtatni.

– A versenyeken állásban kezdődik a küzdelem, mint a cselgáncsban. A lényege: az ellenfelet feladásra kell késztetni, lekopogtatni. Amennyiben erre a mérkőzés alatt nem kerül sor, akkor az értékelhető akciók pontjainak összegzése dönt. A mérkőzések ideje az övfokozattól függ, a fekete övnél már tíz perc. A súlycsoportok hatkilónként vannak száz kilótól visszaszámolva. Évente vannak világbajnokságok, Európa-bajnokság, utóbbi mindig Portugáliában, Lisszabonban.

A bjj népszerűségéről annyit, hogy szerepel a nem olimpiai sportágak legnagyobb versenyén, a világjátékon.

– Vannak, akik szeretnék, ha olimpiai sportág is lenne, de az ellenzői szerint elveszítené az igazi karakterét, mert főként a látványra menne rá.

Hubicska világbajnoki bronza

– Ami a hazai brazil jiu-jitsut illeti, ahhoz képest, hogy mondjuk a skandinávokhoz vagy a lengyelekhez képest később ért hozzánk, igen sikeresek vagyunk. Minden évben vannak Európa-bajnokaink, Szűcs Kristóf személyében pedig világbajnokunk is.

Ami a klubunkat illeti, Bodó László irányításával kezdtük az edzéseket, miután ő külföldre utazott, amolyan rangidősként én vettem át a stafétabotot.

– Versenyzőink közül Hubicska Gábor három éve Bakuból világbajnoki bronzot hozott, voltunk már Európa-bajnokságon, itthon viszont bajnoki, csapatbajnoki címünk van és diákolimpiai sikereink. Tehetségekben nincs hiány, hiszen Bánszky Dani, Vanczer Levente, Bodó Márk Pletyák Dávid, Cseszlár Attila rendkivül tehetségesek.

Azt csinálják, amit szeretnek

A felnőttek edzéseit huszonöt-harmincan, a gyerekekét mintegy húszan látogatják. Utóbbiaknak miért is ajánlja Halász Dávid?

A legfontosabb az, hogy a gyerekek sportoljanak és azt csinálják, amit szeretnek.

– A bjj mellett szól, hogy itt nem éri őket ütés és rúgás, a birkózás pedig nagyon jól fejleszti az erejüket, az ügyességüket. Az edzéseken három dimenzióban kell folyamatosan koordinálni a testüket, a dobások, gurulások fejlesztik az idegrendszert is – hangzik a válasz.

Mán László


 

Maximálisan elégedett volt a mester

Hazánkban két ága van a bjj oktatásának és versenyeztetésének: a Carlson Gracie- (CG) és a Gracie Barra-féle (GB) egyesületek. Ez utóbbit 2016 tavaszától Zé Radiolára (ZR) keresztelték, amit José „Zé Radiola” Olimpio mesterről neveztek el. A magyarországi GB-ZR alapítója Maximiliano Carvalho, fekete öves 3. dan, akinek Brazíliában Zé Radiola volt a tanítómestere.

A nyíregyházi klub is Max Carvalho stílusát követi, a világbajnoki címmel is bíró brazil mester nemrégiben két honfitársával látogatta meg a nyíregyháziakat. A gyerekeknek és a felnőttcsoport tagjainak is remek hangulatú tréningeket tartott, és elégedett volt a ZR Team edzőtermében tapasztaltakkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában