kosárlabda

2020.05.08. 10:39

A felnőttkispadon hibátlan a mérlege a nyíregyházi edzőnek

A bajnokságok hiába értek véget idő előtt, Pethő Ákos így is sikeres szezont zárt.

Pethő Ákos (j) elégedetten értékelhetett az első felnőttmeccsen aratott győzelme után

Fotó: Alba Fehérvár

A vírushelyzet miatt a sportélet is megállt az utóbbi két hónapban, a sportolók és a szakemberek ugyanakkor próbálták kihasználni ezt az időszakot is arra, hogy fejlesszék magukat. Az Alba Fehérvár nyíregyházi edzője, Pethő Ákos is így tett.

A munkát nem lehet elvenni

– Meccseket elemeztem, és online becsatlakoztam különböző nemzetközi konferenciákba – mondta Pethő Ákos, aki az elmúlt másfél hónapot itthon töltötte Nyíregyházán, szerdán utazott vissza Székesfehérvárra.

– Ezek között volt interaktív és olyan is, ahol az edző mellett volt egy moderátor, aki levezényelte a konferenciát. Nyilván jobb, amikor élőben vagy ott egy ilyen továbbképzésen, de most nem volt más, és így is elég hasznos beszélgetéseket hallgattam, az egyiket például Gregg Popovich, a San Antonio Spurs edzője tartotta.

Ákos az előző három év mindegyikében junior bajnoki címig vezette az aktuális csapatát – előbb a nyíregyházit, majd kétszer már a fehérvárit –, és idén jó esély volt rá, hogy első helyet ünnepelhet a csapata. Az Alba U20-as gárdája a szezon első mérkőzését három ponttal elveszítette, az azt követő húsz összecsapás mindegyikét megnyerte, és vezette a tabellát.

Az alapszakasz után jött volna még az összevont nyolcas döntő, így az aranyérem még nem volt borítékolható, de az előbbi mutató jól jelzi a csapat erősségét.

Nyilván csalódottak vagyunk, hogy nem lehetett a pályán befejezni a szezont, de mindenki elfogadja, hogy az egészség a legfontosabb, így ez volt a legészszerűbb döntés

– fogalmazott a tréner.

– Sajnáljuk a helyzetet, de azt mondom, hogy azt a munkát, amit elvégeztünk, már nem lehet elvenni tőlünk. Sikeresek voltunk ez előtt is, nem csak erre az egy szezonra voltak kihegyezve a srácok. Ha az első bajnoki címük lehetett volna, akkor biztos rosszabbul érint mindenkit, de ez csak egy állomás a pályafutásukban.

Megijedni sem volt ideje

A szakember új feladattal is szembesült ebben a szezonban. Januárban menesztették Jesus Ramírez vezetőedzőt, a helyére Arik Shivek érkezett, akinek két hétig nem volt meg a licence, így a Pécs és a Szeged ellen Pethő Ákos dirigált – mindkét összecsapást megnyerte az Alba.

– Fura helyzet volt, hogy az új edző már megérkezett, ám nem meccselhetett, emiatt a heti felkészülést sem ő tartotta, de nézte az edzéseket, és konzultáltunk persze.

Nagy élmény volt, hogy irányíthattam a csapatot, de mondhatom, hogy nem volt időm megijedni sem, annyira hirtelen jött az egész.

– Nagyon kellett a győzelem, és szerencsére meg is nyertük mindkét meccset. A Pécset kettő ponttal vertük meg, Szegeden pedig mínusz tizenkettőről fordítottunk – tette hozzá az edző.

Nagy élményből a nyárra is jutott volna, hiszen Ákos először vezethette volna Európa-bajnokságon a magyar U18-as válogatottat. Sajnos a FIBA törölte a kontinensviadalt, összetartásra azonban lehet esély a nemzeti csapatnál, na meg lehet majd készülni a következő szezonra, amelyben a nyíregyházi tréner továbbra is erősítheti az Alba felnőttcsapatának szakmai stábját.

MK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában