az év játékvezetője

2020.05.05. 10:17

Rablóból lett a legjobb pandúr

Az év játékvezetője megye háromban egyedül vezette a meccseket.

Kosztyu Jánost választották az év játékvezetőjének

Fotó: KOSZTYU JÁNOS ARCHÍVUMA

Az MLSZ megyei igazgatósága márciusban tartotta hagyományos gáláját, amelyen az elmúlt esztendő legjobbjait díjazták.

Az eseményen kilenc kategóriában adtak át elismeréseket, játékosok, edzők mellett elismerésben részesült a legjobb játékvezető is, amelyet ebben az esztendőben Kosztyu János érdemelt ki a megyei első osztályú egyesületek edzőinek szavazatai alapján.

A negyvenöt éves sípmester tizenegy éve lett rablóból pandúr.

Ismeri a stikliket

– Annak idején a tuzséri serdülőcsapatban kezdtem el focizni. Révész Csaba invitálására négy komorói srác került be a keretbe, többek között én is.

Aktuális csapataimmal többször nyertünk bajnokságot, egészen az NB III.-ig jutottam el, munkahelyi elfoglaltság miatt azonban Tuzséron már nem vállaltam az NB II.-es szereplést.

– Itt is fejeztem be játékos-pályafutásomat, azonban a labdarúgástól nem akartam eltávolodni, így jött az ötlet, hogy játékvezető legyek – fogalmazott Kosztyu János.

– Két hónapos tanfolyamot követően az első éles bevetésem Hodászon egy megye hármas meccs volt, ahol asszisztensként működtem közre. Ezt követően egyedül vezettem ebben az osztályban, ez jó iskolának bizonyult, hiszen három ember helyett kellett figyelnem. Nagy könnyebbséget jelentett, hogy játékosként ismertem azokat a stikliket, amikkel annak idején próbáltuk megetetni mi is a játékvezetőket. Az évek során aztán fokozatos lépkedtem előre, egy idő után megyei másodosztályú meccseket fújtam, hat éve pedig tagja vagyok a megyei első osztályú keretnek.

Pályafutása során volt egy emlékezetes mérkőzése is, 2017-ben a Bozsik Akadémia–Sajóvölgye U17-es mérkőzésen életet mentett.

– A találkozón a vendégek kapusa ütközött az egyik hazai játékossal. Az ütközést követően a nyíregyházi játékos felállt, a putnoki kapus azonban mozdulatlanul a földön maradt. Odarohantam, rögtön láttam, hogy nagy a baj, mert hiába szólítgattam, nem reagált. Benyúltam a szájába, és előrehúztam a nyelvét, így a játékos oxigénhez jutott és rendbe is jött – elevenítette fel az eseményeket a sípmester.

Büszke fiaira

Vannak kollégái, akik lapok osztogatásával szerzik meg a tekintélyt, tartják kordában a mérkőzést, Kosztyu János másképpen tart fegyelmet a pályán.

Igyekszem a meccsek elejétől mindenre figyelni és határozottan fellépni, hogy tudják a játékosok, hol a határ.

– Partnernek tekintem őket, először szóban figyelmeztetek, aztán kerülnek csak elő a lapok.

Néha azonban még játékosként is megmutatja magát, a megyei játékvezetői focitornán évek óta vezéregyénisége a Gusz-Team csapatának. Az idei megmérettetésen ő lett a gólkirály. A Sípmesterek Fesztiváljának is rendszeres résztvevője, a szabolcs-szatmár-beregiek legutóbbi, negyedik helyének kivívásában oroszlánrészt vállalt.

A játékvezető fiait is megfertőzte már a játék szeretetével, mindketten igazolt labdarúgók.

– Konrád és Lóránt a Szpariban nevelkednek, és nem is ügyetlenek, a kisebbiket Lórántot tavaly decemberben az év játékosának választották meg az U8-asok között – büszkélkedett Kosztyu János.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában