Asztalitenisz

2020.06.10. 17:15

Európai minőség a sárkányok földjén

A nyírbátori edzésközpont a legkényesebb ízlést is kielégíti.

Majoros Bence, Csekő Sándor és Tölgyes Dorottya

Mi a közös Tölgyes Dorottyában, Majoros Bencében és Molnár Dávidban? Az asztaliteniszben kicsit is járatosak gondolkodás nélkül vágják rá, hogy Nyírbátor és Csekő Sándor.

Csekő Sándor 1975-ben költözött a városba. Abban az időben még kézilabdázott, de munkája miatt abba kellett hagynia. A pingponggal ekkor találkozott – a munkahelyén volt ugyanis egy csapat. Két évvel később már a helyi klubban ütögetett, előbb edző, később vezető lett belőle.

Kétszer költöztek

– Közel negyven éve foglalkozunk utánpótlás-neveléssel, ebből az utóbbi tizenöt év volt az, amikor már a válogatottnak is tudtunk játékosokat adni. Ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges volt, hogy állandó gyakorlási lehetőséghez jussunk. Első lépés volt, hogy 2002-től saját teremhez jutottunk, egy használaton kívüli általános iskola egy részét kaptuk meg a református egyháztól – tekintett vissza a kezdetekre a szakvezető. – Ezt az épületet önerőből felújítottuk, ezért cserébe az egyház nem kért bérleti díjat tőlünk. Itt már tudtunk délelőtt és délután is edzéseket tartani és főállású edzővel dolgozni. Ennek a munkánknak az első komoly eredménye Lukács Balázs volt, aki válogatottkeret-tagságig küzdötte magát, de innen nőtt ki Kiss Zsolt, Szőlősi Tamás és Bánhidi Emil is, akik még most is aktív játékosai az NB II.-es csapatunknak, és edzőként is tevékenykednek.

– Rájuk támaszkodva el tudtunk indítani egy olyan képzést, amelynek gyümölcse az utóbbi években ért be, hiszen Molnár Dávid, Majoros Bence innen lett válogatott, Tölgyes Dorottya pedig most bontogatja szárnyait, tekintélyt parancsoló eredménysorral korosztályában már országos szinten is meghatározó játékos. Ezekkel az eredményekkel a hátunk mögött méltán vívtuk ki a régiós edzéscentrum címet, ezt követően pedig a Joolának lettünk egy kiemelt bázisa. Ennek az együttműködésnek köszönhetően már aktívan be tudunk kapcsolódni a nemzetközi vérkeringésbe is.

Mérföldkő volt az egyesület életében, hogy tíz évvel később megint új helyre költöztek. Egy szintén használaton kívüli iskolát újítottak fel önkormányzati és központi forrásból nyújtott segítséggel.

– A terem mellé három osztály helyiségét és a közösségi szobát is használatba vehettük. Felújítottuk, később az alapterületet is növeltük. Olyan központot csináltunk, amelybe vendégjátékosok és edzők is jó szívvel jöhettek. Egyre magasabb szinten, jobb játékosokkal és partnerekkel dolgozhattunk.

További lépésként tavaly decemberben adták át a Nyírbátori ASE felújított bázisát, a Tölgy-Major Vendégházat, amely európai színvonalú felkészülési lehetőséget kínál a helyi asztaliteniszezőknek, valamint az oda látogató játékosoknak. A sportkomplexumban – a pingpongterem mellett – 25 ember befogadására alkalmas szálláshely, orvosi és masszázsszoba, szórakoztató központ, előadóterem és erőnléti edzésekre alkalmas karateterem is helyet kapott.

Újabb fejlesztések

– A kontinens sportági követelményeinek megfelelő szintű edzőközpontot szerettünk volna létrehozni. Jártunk néhány országban, hogy felmérjük a helyzetet, és a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a projektből – fogalmazott Csekő Sándor az átadó alkalmával.

Az edzőközpont fejlesztése ezzel nem ért véget, a tervek között szerepel, hogy az épületet hat méterrel bővítik.

– Erre azért van szükség, hogy a megnövekedett igények miatt 12 asztalon tudjunk edzeni, valamint ezzel a lépéssel már képesek leszünk 6 asztalon akár országos ranglistaversenyek lebonyolítására is – avatott be a közeljövő terveibe Csekő Sándor.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában