kézilabda

2020.09.03. 08:10

Bozsa itthon szeretne munkába állni

A nyíregyháziak egykori játékosa a legmagasabb kézilabdaedzői képesítés megszerzésén dolgozik.

Bozsa a Cottbus trénereként is szerzett tapasztalatokat

Fotó: LHC Cottbus

Régi ismerős tűnt fel a napokban a nyíregyházi kézilabdázók Ózd elleni kupavisszavágóján. Bozidar Bursac kétszer volt tagja a nyíregyházi klubnak. Először 2005-től másfél évig, majd 2010-től négy éven keresztül játszott a második vonalbeli csapatban. Bajnoki bronzzal búcsúzott. Akkor úgy írtuk, hogy francia vagy német klubnál folytatja.

Erős bajnokság volt

– Végül a német TGS ­Pforzheim csapatához igazoltam – kezdte a beszélgetést Bozsa.

Bozsa a Cottbus trénereként is szerzett tapasztalatokat | Fotó: LHC Cottbus

– Ez egy Stuttgarthoz közeli város, a csapat a német bajnokság harmadik vonalában szerepelt. Ebben sok első osztályú klub juniorjai is játszanak, így erős a bajnokság. Jól ment a beilleszkedés, angolul megértettük egymást a játékosokkal. Az edző a fehérorosz klasszis Andrej Klimovec volt. Vele még jobban tudtam kommunikálni, mert fehéroroszként értette a szerbet is. Minden jól alakult, sajnos csak fél évig. Akkor elkezdett fájni a térdem, ami még Nyíregyházán egy autóbalesetben sérült meg. Elmozdultak a csavarok, a stuttgarti klinikán azt javasolták, hogy hagyjam abba a játékos-pályafutásomat, és vállaljak be három műtétet. Idén nyáron, júniusban sor került a műtétekre.

– A játékot tehát abba kellett hagyni, ám én jóval korábban az újvidéki egyetemen testnevelői diplomát szereztem, és edzői végzettségem is volt, ami lehetőséget adott arra, hogy a németeknél elkezdhessem az edzői munkát. Ezt megbeszéltük a feleségemmel, és a hatszáz kilométernyire lévő Lipcse melletti SG Kühnau Dessau csapatánál kezdtem dolgozni. Két évig voltam ott, majd Cottbusba mentünk egy negyedik ligás csapathoz. Aztán jött a vírushelyzet, és végül úgy döntöttünk, hogy hazaköltözünk Nyíregyházára, hiszen a feleségem idevalósi.

Folyamatosan képzi magát

– Közben képeztem magam a BSA Akadémián Németországban: cardio fitness trai­ner, trainer, fitness trainer B-license, valamint táplálkozási tanácsadó bizonyítványát is a birtokomban tudhatom. Megvan a német B licencem, ezzel itthon az NB I.-ben is lehet edzősködni. Emellett Belgrádban elkezdtem a legmagasabb EHF Master Pro License képzését.

Bozsának az első házasságából van egy 14 éves lánya, Mia, aki júniustól a siófoki kézilabda-akadémiára nyert felvételt. A Németországban született kis Milos ötéves, de már jó barátságban van a labdával.

– Itthon, Nyíregyházán képzeljük el a jövőnket. Feleségemmel egy közös kis családi sportvállalkozásban is gondolkodunk, emellett szeretnék tanárként és profi edzőként dolgozni, hiszen a kézilabda az életem – így Bozsa.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában