Visszapillantó: megyénk 2020-as sportélete

2021.01.04. 15:30

A kezdetek és egy sikeres befejezés

Júniusban már sokan tervezgették a következő szezont, Kisvárdán épp csak lezárták az idényt.

MK

Diósgyõr 20200627 Labdarúgás OTP Bank Liga NB1 bajnoki mérkõzés DVTK KIsvárda Foto Nemzeti Sport Földi Imre A képen : csapat öröm

Forrás: NS

A koronavírus-járvány és a miatta bekövetkezett teljes, a sportvilágot is érintő leállás szokatlan helyzetet teremtett. Mint ismert, tavasszal a labdarúgó NB I.-et leszámítva az összes csapatsportág hazai szövetsége befejezettnek nyilvánította a bajnokságait, az egyéni sportolók sem versenyeztek, mint ahogy a diáksport is stopot kapott.

Május végén és júniusban aztán igen sok bizonytalanság mellett, de szépen lassan éledezni kezdett a sportélet. A profi egyesületek óvintézkedések mellett edzésbe álltak, a Sényő-Carnifex FC formában tartó felkészülési mérkőzéseket játszott, a Nyíregyháza Spartacus játékosai az új mesterükkel, Gálhidi Györggyel ismerkedtek, újra pattogott a labda a kisvárdai első osztályú kézilabdacsapatnál, arról is írtunk, hogy a norvég Elverumba igazoló Máthé Dominik itthon, Nyíregyházán edz. A nyírbátori Győrfi Tibor-edzésközpont is megtelt élettel, ugyanis a férfi asztalitenisz-válogatott Majoros Bencével a soraiban tíz napon át itt készült.

Egy-két, megyei bajnokságban szereplő csapat is mozgásba lendült, a nyíregyházi röplabdázóknál pedig körvonalazódott az a keret, amit a 2020–2021-es idényre képzelt el a vezetőség. Utóbbi csapat legfontosabb júniusi híre volt, hogy a gárdát korábban ideiglenesen irányító Németh Szabolcs marad a vezetőedző. További nagy bejelentés volt a megyeszékhelyen, hogy sikeres élvonalbeli szezonok után Mohácsi Máté hazatér a másod­osztályú kosárlabdacsapathoz, ám nem csupán a Hübner Nyíregyháza BS játékosa lesz, hanem a Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft. ügyvezetői tisztségét is betölti.

Négy csere egy húzásra

A bizonytalanság továbbra is jellemző volt, hiszen a legtöbb bajnoksággal kapcsolatban az volt még a kérdés, hogy mikor kezdődhet el az új szezon, ám ezekben a hetekben egyre több esetben megszületett a döntés. Találgatásra adott okot, hogy a megyei labdarúgó-bajnokságokban melyik egyesület melyik osztályban indul. Annak ellenére volt ez így, hogy a „zöld asztalnál” minden csapat bennmaradhatott abban a bajnokságban, amelyikben szerepelt az előző idényben. A Tiszakanyár viszont önként visszalépett a megye egytől, a Kisvárda II. helyzete pedig a nagy csapaton múlt, hiszen a szabolcsi egyesület élni akart az MLSZ kezdeményezésével, miszerint az első osztályú gárdák „fiókcsapatai” az NB III.-ban indulhatnak. A feltételezhetően két megüresedő helyet tehát fel kellett tölteni, ami a megye kettőben is esedékes volt, hiszen ott sem mindenki vállalta az indulást.

Ha már Kisvárda II., itt rá is térhetünk az egyesület első csapatára, ugyanis míg országszerte a fentebb említett tervezgetés és előkészületek fázisában jártak az együttesek, addig a labdarúgó NB I. szereplői ebben a hónapban fejezték be az idényt. Bódog Tamás gárdája május utolsó előtti napján játszotta a leállás utáni első mérkőzését. A várdaiak akkor Claudiu Bumba találatával 1–0-ra legyőzték az Újpestet, ami azt jelentette, hogy hét fordulóval a bajnokság vége előtt a sereghajtó Kaposvárt 24, a kieső helyen álló Paksot 5 ponttal előzték meg, de maguk mögött tudták az Újpestet, a Debrecent és a ZTE-t is.

A Kisvárda tehát jó helyzetben volt, és nagy önbizalommal utazhatott a bajnoki címért még versenyben lévő Mol Fehérvárhoz. A Várda az első pillanattól irányította a játékot, Cornel Ene kapufát is fejelt, a 16. percben mégis a hazaiak kerültek előnybe. A folytatásban még kevésbé volt sürgős a Fejér megyeieknek, így továbbra is a vendégek birtokolták többet a labdát, de az átütő erő hiányzott, valamint a játékvezető sem velük volt: egy tizenegyest nem adott meg a Kisvárdának, míg a másik oldalon lesgóllal nőtt az előny. A találkozó krónikájához hozzátartozik, hogy Bódog Tamás kihasználta az akkoriban bevezetett új szabály adta lehetőséget – miszerint a csapatok ötöt cserélhetnek –, és egy alkalommal egyszerre négyet változtatott a csapatán.

Dráma, majd nagy öröm

Innentől (június 6-tól) felpörögtek az események, a június 27-i zárásig hat mérkőzés várt a Kisvárdára. A szabolcsiak előbb egy nyerhető meccsen döntetlent játszottak a Mezőkövesddel, ennél is nagyobb baj volt, hogy Gosztonyi András súlyos sérülést szenvedett. A következő fordulóban a frissítésen volt a hangsúly a Ferencváros elleni idegenbeli mérkőzésen, így a Várda egy alaposan felforgatott csapattal állt ki, összesen hat, húsz év alatti fiatal futballistája debütált ekkor az NB I.-ben. Szőr Leventéék nem vallottak szégyent, de a 75. percben óriásit hibázott Mihai Minca kapus, az ő öngóljával 1–0-ra nyert a Fradi.

Később kiderült, a kulcs­emberek pihentetésének közvetlen eredménye nem lett, ugyanis három nappal később a Zalaegerszeg elvitte a három pontot a Várkerti Stadionból. Egyre melegebb lett a pite, a forduló végén már csak három pontra volt a kieső zóna. A biztos búcsúzó Kaposvár otthonában tehát mindenképpen javítani kellett, és Kovácsréti Márkék nem hibáztak, ha kicsi szerencsével is, de nyertek a somogyiak vendégeként.

A Kisvárda a Puskás Akadémia ellen játszotta az utolsó hazai mérkőzését. A találkozót az utolsó előtti fordulóban rendezték, Lucaséknak ekkor esélyük volt arra, hogy bebiztosítsák a bennmaradást. Ehhez a döntetlen nem volt elég, mert a Debrecen néhány perccel a meccs kezdete előtt legyőzte a Mezőkövesdet, így mindenképpen nyerni kellett a dobogóra igyekvő PAFC ellen. A mérkőzés nagyon jól alakult, hiszen a felcsútiak keveset kockáztattak, ráadásul az 53. percben csoda történt: a várdaiak megannyi kétes szituáció utáni elmaradt tizenegyest követően a szezonban először büntetőt lőhettek. Igen ám, de Viana kihagyta azt, így folytatódhatott az izgulás. A 85. percben robbant a stadion, Sassá gólt szerzett, majd kis híján kifutott a világból az ünneplő társaival együtt. Sokan biztosra vették ekkor, hogy a Kisvárda bennmarad. Teltek-múltak a másodpercek, már a beígért háromperces hosszabbítás is letelt, de a játék folytatódott, egészen addig, amíg Thomas Meissner a 95. percben betalált, ezzel (egy időre) szertefoszlatva a kisvárdai álmokat. A játékvezető abban a pillanatban le is fújta a meccset.

A vezetőedző távozott

A döntés tehát az utolsó fordulóra maradt, Sztavrosz Cukalaszék még így is jó helyzetből várhatták a diósgyőri mérkőzést, hiszen „csupán” annyi volt a feladat, hogy ne kapjanak ki a hetek óta tét nélkül játszó, folyamatosan vereséget szenvedő DVTK ellen. A Várda sikere nem is forgott veszélyben, Nemanja Obradovics már a 8. percben betalált, Viana a szünet előtt növelte az előnyt, a második félidőt már csak ki kellett bekkelni, ami sikerült is. A Kaposvár mellett a Debrecen búcsúzott az NB I.-től, a Kisvárda a nyolcadik helyen fejezte be a bajnokságot. A sikeres szezonzárás utáni hétfőre is maradt fontos hír, ugyanis Bódog Tamás vezetőedző bejelentette, hogy elfogadta a Honvéd ajánlatát, a következő szezont már a kispestiek mestereként kezdi.

MK


Fekete Györgyöt nem tudták legyőzni

A járványhelyzet miatt júniusban rendezték meg Szilvásváradon a fogathajtók téli sorozata, a Fedeles Kupa döntőjét. A nívós viadalon népes versenyzői gárda képviselte a megyénket, mégpedig remekül. A kettes fogatoknál A-B kategóriában Fekete György (Nyírbátori Lovas Egyesület) a sorozat korábbi versenyei­hez hasonlóan a döntőt is magabiztosan nyerte. A C kategóriában Vass György (Ópályiak Baráti Köre) végzett az élen ifjabb Papcsák András (Nyírségi Lótenyésztő Egyesület) előtt. A póni kettes fogatoknál Szloboda Martin (Baktalórántházi Lovas Klub) a dobogó második fokára állhatott fel. A négyes fogatoknál a nyírbátori Szakács Róbert az értékes negyedik helyet szerezte meg.

Bajnoki eredmények

NB I., Kisvárda Master Good

Mol Fehérvár–Kisvárda 2–0

Kisvárda–Mezőkövesd 1–1

Ferencváros–Kisvárda 1–0

Kisvárda–ZTE 0–1

Kaposvár–Kisvárda 1–2

Kisvárda–Puskás Akadémia 1–1

DVTK–Kisvárda 0–2

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában