Kosárlabda

2021.07.10. 08:43

Szülővárosában lép a legmagasabb szintre

Pethő Ákos sikeres székesfehérvári éveket követően a Blue Sharks­nál bizonyíthat vezetőedzőként.

Molnár Krisztián

Pethő Ákos vezetőedző

Fotó: Dodó Ferenc

A Hübner Nyíregyháza BS öt év után az első osztályban kezdheti meg a következő idényt. A Cápáknál nemcsak a játékoskeretben lesz változás, hanem a kispadon is, a vezetőség ugyanis új vezetőedzőnek adott bizalmat. A koncepció szimpatikus, hiszen egy nyíregyházi tréner, Pethő Ákos kapja meg a lehetőséget, aki A csoportos csapatnál először lesz teljes állású vezetőedző. A 36 éves szakember a felnőtt kosárlabdába is belekóstolt már, de idáig az utánpótlásban ért el nagy sikereket, most izgatottan várja, hogy a legmagasabb szinten is bizonyítson.

Pethő Ákos vezetőedző
Fotó: Dodó Ferenc

Négy évvel ezelőtt a Nyíregyházi Sportcentrum csapatával megnyerte a juniorbajnokságot, majd Székesfehérvárra szerződött, ami már elsőre is hatalmas lehetőségnek tűnt, de úgy sejtem, ahogy a néhány héttel ezelőtti sajtótájékoztatón fogalmazott az új munkája kapcsán, az a feladat is nagy felelősséggel járt. Mint később az eredmények is bizonyították, kiváló korosztályokkal dolgozhatott az Albánál.

Teljesen új koncepciót kezdtek el Fehérváron, eszerint az U18 és az U16 közösen edzett, nem korosztály, inkább tudásszint szerint próbálták szétbontani a csapatokat. Francia edzőkollégámmal dolgoztunk együtt, a munkamegosztás szerint én vittem az U18-as csapatot, ő az U16-ost, a másik csapatánál egymást segítettük. Nagy potenciál volt mindkét korosztályban (2000–2003-as korosztályok – a szerk.), ami valóban nagy felelősséggel is járt. Jól tudtunk együtt dolgozni, eredményes volt a munka és sokat fejlődtek a srácok. Az első évben az U18-cal és az U16-tal is bajnokok lettünk. A második idényemben a 2001– 2002-esekkel dolgoztam. Kis nyomás volt, hogy a korábbi kadettbajnok csapattal illene az U18-ban is nyerni. A srácok vevők voltak a munkára, továbbra is fejlődtek, Lukács Norbert például junior játékosként a nemzetközi kupában is bemutatkozott a felnőttek között. A szezon végén ismét bajnokok lettünk.

A következő idényben már az U20-as csapatot irányította, valamint a felnőttgárdát is segítette. Mekkora változást jelentett ez az ön munkájában? Lehetett hasznosítani az utánpótlásszinten megszerzett tapasztalatot?

Tudtam hasznosítani, elvégre a kosárlabda, az kosárlabda. Ami más, hogy több időd van együtt dolgozni a játékosokkal. Az egész klubnak az a célja, hogy a felnőttcsapat jól szerepeljen, nincs olyan, hogy azért nem tudunk edzeni, mert osztálykirándulás vagy iskolai dolgozat van és három játékosra nem számíthatunk. Lehet az utánpótlásra építeni, mert mindenki abból nő ki, csak nyilván fejlődnek tovább, mint ahogy az edzőnek is ugyanígy kell tennie. Napi szinten lehetett és kellett is fejlődnöm, mert jöttek az új feladatok. Összességében azt mondhatom, készülhet az ember sok mindenre, de akkor tudja a legtöbbet tanulni, amikor belekerül az adott szituációba.

Ilyen váratlan helyzetbe csöppent 2020 elején, amikor két meccsen ön irányította, és győzelemre is vezette az ötszörös bajnok klub felnőttcsapatát.

Januárban váltották le Jesús Ramírezt, a volt izraeli szövetségi kapitány, Arik Shivek lett az új vezetőedző. Amíg neki nem volt meg az A-s licence, én meccseltem. Ő is ott ült a padon, de technikailag nem lehetett ő a vezetőedző. Egyeztettünk, az ő instrukciói alapján álltunk ki, de persze voltak olyan gyors döntések, amiket mérkőzés közben nekem kellett meghozni.

Miben másabb a 2017-es Pethő Ákos, és az az edző, aki visszatér Nyíregyházára?

Nagyon sokat fejlődtem és tapasztaltam, ennek így is kellett történnie. Négy év sok idő, már az első évem után éreztem, hogy jobb vagyok, mint amikor eljöttem. Szakmailag nagyon jó edzőkkel, valamint válogatott játékosokkal és remek légiósokkal dolgoztam együtt. Nagy lépés volt, amit úgy tudtam megtenni, hogy egy olyan klubhoz kerültem, aminél nagyok az elvárások. Nem bántam meg, hogy így alakult.

Az elmúlt években is jó helyen volt, most pedig épp a szülővárosában lehet első osztályú edző. Sokat kellett mérlegelnie, hol folytassa a pályafutását?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem kellett, de hamar döntésre jutottam. Érzelmileg kicsit nehéz volt otthagyni a fiatalokat, ám ilyen lehetősége ritkán adódik az embernek. Nagy örömmel jöttem vissza.

Milyen lesz az élvonalbeli Blue Sharks játékstílusa?

Az itt maradt játékosoknak vannak erősségeik, azokra szeretnék építeni, a legjobbat kihozni mindenkiből, így a csapatból is. Gyorsan akarunk játszani, amire szerintem alkalmas lesz a keret, de nagyon jól kell felépíteni a védekezést, mert ahhoz, hogy „rohanni” tudj, jó védekezés szükséges. Abba is bele kell tenni az egyéni képességeket, de az öt ember együttműködése fontosabb. A védekezésnek tehát minél többször tűpontosnak kell lennie. Támadásban nagyobb teret kapnak az egyéni megoldások, két-három ember játékkapcsolata. Bízom a játékosokban, a képességeiket próbáljuk kiaknázni. Nagyon várom már a közös munkát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában