Évértékelő interjú: Dr. Mohácsi Mátéval

2022.01.05. 07:00

Erőn felül teljesítő nyíregyházi élcsapatok

Az Élsport Kft. égisze alá tartozó röplabda-, kosárlabda és futsal­együttes is sikeres éven van túl.

Molnár Krisztián

Dr. Mohácsi Máté

Fotó: KM-archív, Dodó Ferenc

A Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft.-nél bajnoki címeket és kupagyőzelmeket hozott 2021. Tavasszal sikeres idényt zárt a Fatum-Nyíregyháza, a Hübner Nyíregyháza BS és az azóta már A’ Stúdió Nyíregyháza néven szereplő futsalcsapat. A mögöttünk hagyott évet dr. Mohácsi Máté ügyvezetővel értékeltettük. 

 

Ha időrendben – és talán mondhatom – hierarchikusan haladunk, a röplabdával kell kezdenünk. A Fatum-Nyíregyháza márciusban megnyerte a Magyar Kupát, majd áprilisban a bajnoki címet is megszerezte. Minden más eredmény csalódás lett volna az előző idényben? 

 

Röplabdában aranyév volt a 2021-es. A bajnoki cím és a kupagyőzelem nagy siker, hiszen bár ezeket tűztük ki célként, nem volt egyértelmű, hogy mi vagyunk a legfőbb esélyesek minden fronton. Lépésről lépésre haladtunk, az edző megtalálta a játékosokkal az összhangot, a játékosok pedig olyan típusok voltak, akik tűzön-vízen átmentek, amikor pályára léptek, minden gondot, bánatot elfelejtettek és maximálisan teljesítettek. A Magyar Kupa négyes döntőjét egy nehezebb elődöntő után magabiztosan húztuk be, majd a bajnoki döntőig szépen meneteltünk. Ott a Békéscsaba a koronavírus miatt nem tudott kiállni, de mindenkitől azt a visszajelzést kaptuk, hogy nagy esélyünk volt megnyerni, ezért amennyire én láttam, a röplabda-társadalom elfogadta ezt a bajnoki címet, még ha játék nélkül is nyertük. Büszke vagyok arra a félévre, azt gondolom, erőn felül teljesített a csapat. 

 

Ez az idény aztán döcögősebben alakul, hiszen a Bajnokok Ligája-mérkőzések mellett itthon vereséget szenvedett a csapat két nagy riválisától, a Vasastól és a Békéscsabától. Az utóbbi időszakban három játékos is távozott az együttestől és egy érkezett. Hogyan látja most a csapat helyzetét, mik lehetnek a célok a szezon hátralévő részére? 

 

Azért nehéz megítélni, mert a hullámvölgy óta BL-meccseket játszottunk, itthon pedig a DVTK-val találkoztunk. Vezetőségi szinten ugyanazt mondjuk, mint a szezon elején, azaz a célok nem változtak! Elveszítettünk két fontos mérkőzést a bajnokságban, de azt látom, hogy felfelé ívelő pályán van a csapat. Valahol gyengébben igazoltunk, de ez sokszor nem kiszámítható, ki hogy fog teljesíteni, bármennyire jó a pedigréje. Voltak változások a keretben, azon dolgozunk, hogy olyan csapat álljon ki januárban, amelyik a bajnoki címre és a kupagyőzelemre is esélyes. Meg kell próbálni megszerezni a pályaelőnyt, de ha az nincs meg, akkor sincs probléma. A rájátszásban már minden nulláról indul. 

 

Kosárlabdában is nagy sikereket hozott az előző idény, hiszen a Hübner Nyíregyháza BS megnyerte a Hepp-kupát, és ami fontosabb, B csoportos bajnoki címet szerzett, ezzel a feljutás is meglett. Akkor még két fronton kellett helytállni. Mennyire volt nehéz a kettős szerepet kezelni? 

 

Az első hetek, hónapok után egyre inkább körvonalazódott, hogyan tudok helytállni két fronton. Azt gondolom, nagyon jól sikerült összességében, nemcsak az eredmények miatt, de szerintem a volt csapattársaim is elmondhatják, hogy nem éltem vissza a helyzetemmel, próbáltam megtalálni az arany középutat, hogy játékosként és ügyvezetőként is tudjak teljesíteni. Nem feltétlen ez volt a játékos pályafutásom legszebb éve, ügyvezetőként nagyobb sikerként éltem meg. Utána egyértelmű volt a döntés, nem gondolkodtam egy pillanatig sem, hogy folytatom-e a pályafutásom. Kupagyőzelemmel és bajnoki címmel akartam lezárni, ami sikerült. 

 

Többször volt rá példa, hogy a kosárlabda másodosztály bajnoka nem indult el az élvonalban a következő idényben. A Blue Sharksnál egyértelmű volt, hogy a klub él a lehetőséggel?

 

Ehhez anyagilag és szakmailag is meg kellett erősíteni a klubot. Mi, az önkormányzat és a főtámogatónk is azt fogalmazta meg, hogy ezt a csapatot nem lehet visszaléptetni. Február, március környékén körvonalazódott, hogy lesz esélyünk a bajnoki címre, akkor ezt minden fronton egyeztettem. 

 

Amerikai csapatok kapcsán lehet olvasni sokszor a „győztes kultúráról”, amikor jó a csapattagok közötti kémia, az együttes mindennapjait nem a vereségek okozta negativitás határozza meg, hanem pozitív légkör uralkodik. Úgy tűnik, ez abszolút megvan a Blue Sharksnál. Gondolta volna, hogy fél év eltelte után erről beszélhetünk? 

 

Az összes új játékosunk jó személyiség. Nem emelnék ki senkit, de aki látja a meccseket, érezheti, hogy jó kémia van a csapaton belül már most. Ebben nagy szerepe van az edzői stábnak, itt kiemelve Pethő Ákost, de a többi edző, Borisz Maljkovics és Szollár Gergő munkáját is említhetem. Bármennyire is fiatal szakemberek, megvan a hierarchia, együtt tudnak élni a csapattal, tehát nemcsak a játékosok közötti kapcsolat jó, hanem a játékosok és a szakmai stáb között is megvan az összhang. Jól választottuk ki a külföldi játékosokat. Tudomásom szerint a legkisebb költségvetésű csapat vagyunk az első osztályban, mégis olyan légiósokat igazoltunk, akik a saját értékük felett is teljesítenek. Ettől függetlenül az elsődleges cél továbbra is a bennmaradás.

 

Végezetül beszéljünk a legfiatalabb szakágról, amely ugyancsak szép eredményeket ér el! A futsalcsapat a másodosztály újoncaként vezeti a Keleti csoportot az alapszakasz felénél. Mik a célok a következő félévben és meddig juthat az együttes? 

 

Amikor átvettem a céget, már volt egy futsalszakosztályunk, a csapat az akkori harmadosztályban indult. Azt láttuk, hogy adott egy egész jó csapat, amelynek van esélye a feljutásra, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes több energiát beletenni. Azt a szezont szépen felépítve feljutottak a másodosztályba, ott már kellett, hogy megjelenjen egy főtámogató, mint a Fatum és a Hübner a másik két szakosztályunknál. Ez a támogató az A’ Stúdió lett, amely az önkormányzat mellett azt az anyagi forrást biztosítja számunkra, amivel tisztességes anyagi kondíciókkal rendelkező futsalcsapatunk lehet. Ha már azt mondjuk a kosárcsapatra, hogy erőn felül teljesít, akkor a futsalra hatványozottan igaz, mert első körben azt céloztuk meg, hogy jussunk be a legjobb hatba, ehhez képest az alapszakasz felénél első helyen fordulunk úgy, hogy megvertük a Maglódot és a Rubeolát is. Azon dolgozunk, hogy ilyen stabilak maradjunk. Nem tudjuk, a többi csapat mennyire erősít, de ha így marad, akkor el kell gondolkodni a bajnoki címen, aztán meglátjuk, ez mire vezet. Nem tartom kizártnak, hogy a következő szezonban első osztályú futsalcsapatunk legyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában