Megemlékezés

2023.01.09. 19:30

Modern módon emlékeznek Sitku Ernőre

Az egykori kiváló kosárlabdázó és a nyíregyházi sportélet szeretett vezetője, Sitku Ernő hétfőn lett volna 51 éves. A Nyíregyházi Sportcentrum vezetése és a Fiatalok Magyarország Jövőjéért Egyesület elnöke, Nyíri Sándor ebből az alakalomból Lapidaris követ helyezett el a Sitku Ernő Emlékművön, ami újabb, modern lehetőséget ad arra, hogy tovább őrizzük a sportikon emlékét.

Nyíri Sándor ismertette a Lapidaris Kő működését

Fotó: Pusztai Sándor

Ünnepi, ám egyben szomorú eseményen látta vendégül a Nyíregyházi Sportcentrum a sajtó képviselőit és Sitku Ernő egykori kollégáit, barátait. Január kilencedikén lett volna 51 éves az egykori legendás kosárlabdázó és sportvezető. Egyesületénél már két és fél évvel ezelőtt, Sitku halála után kitűzték célul, hogy a lehető legváltozatosabb módon, méltón őrizzék meg a kiváló sportember emlékét. Ennek részeként áll a Continental Aréna előtt az emlékmű, ami hétfőn Lapidaris Kővel bővült.

– Azt szokták mondani, ha emlékezünk valakire, akkor örökké velünk marad. Ez a dombormű mindig emlékeztet bennünket Sitku Ernőre, most újabb lépést teszünk abba az irányba, hogy őrizzük az ő emlékét és azok is megismerjék, akik személyesen nem találkozhattak vele – kezdte megnyitó beszédét Dankó László, az esemény házigazdája, majd dr. Ulrich Attilának, Nyíregyháza ­alpolgármesterének adta át a szót.

– Az ember életében a születése után egy dolog biztos, hogy valamikor eléri a végzet – fogalmazott az alpolgármester. – Hogy a közte lévő időt, hogyan használja ki, mindig a szerencsén és a saját tehetségén múlik. Az ember a rohanó világban képes sok mindent elfelejteni, ezért is emlékeztetni kell magunkat azokra, akik valamit tettek a városért, egy nemzetért. Ez a kő a digitális világban is méltó emléket állít, felidézhetjük azt, amit Sitku Ernő alkotott Nyíregyházán.

És hogy mi is a Lapidaris Kő, azt a Fiatalok Magyarország Jövőjéért Egyesület elnöke, Nyíri Sándor mondta el az egybegyűlteknek.

– Sporteseményeken nagyon sokat beszélgetünk barátokkal, mindig szóba kerül Ernő példamutató sportmúltja, aminek szeretnénk emléket állítani – fogalmazott. – Digitálisan hozzárendelt platform jön létre a kő felhelyezésével. Létrehoztunk egy emlékoldalt, amit a telefon hozzáérintésével – vagy a weboldal címét böngészőbe beírva – azonnal megnyit az eszközünk, ott az Ernőhöz kapcsolódó történetek, fotók megjelennek. Végtelen tárhellyel rendelkezik az oldal, arra biztatok mindenkit, hogy folyamatosan bővítsük a tartalmát. 

Az esemény végén a Nyíregyházi Sportcentrum és a Continental Aréna vezetősége megkoszorúzta az emlékművet.

 

Címkék#sitku ernő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában