Infrastruktúra fejlesztés

2023.07.26. 17:30

Korszerű sportkomplexum épült Újfehértón

A település kapott az államtól két lépcsőben megvalósult két nagyszerű létesítményt.

Szon.hu

Hosszú József, Simon Miklós, Kovács Norbert és Uhrin Zsolt

Fotó: Gazdag Mihaly

Mint arról múlt héten beszámoltunk, megtörtént az Újfehértói Sportcentrum műszaki átadása, így a 2023-2024-es idényben már ténylegesen is hazai pályán játszhat a vélhetően a vármegyei bajnokság valamelyik dobogós helyéért küzdő helyi csapat. Szerdán Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője helyszínbejárásra invitálta a sajtó képviselőit, amelyen Kovács Norberttel, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettesével, Uhrin Zsolt projektvezetővel, valamint a település polgármesterével, Hosszú Józseffel közösen mutatták be a létesítményt.
Simon Miklós köszöntőjében elmondta, hogy a közeljövőben hét éves munka végére tesznek pontot, mivel a kormány 2016-ban döntött úgy, hogy támogatja az újfehértói sportközpont építését.
A létesítmény állami beruházásként valósult meg 842 millió forintból, azt a Kormány megbízásából a Nemzeti Sportközpontok (most Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.) építette. A kivitelezési munkát a STRABAG Építőipari Zrt végezte. A létesítmény a megépítés után Újfehértó Város Önkormányzatának tulajdonába kerül, aki gondoskodik annak üzemeltetéséről. Majd átadta a szót Kovács Norbertnek, a vezérigazgató-helyettes, megköszönte Simon Miklósnak a lelkiismeretes és alapos előkészítő munkát, amely nagyban elősegítette, hogy a kormány pozitív döntést hozzon az ügyben. 
Uhrin Zsolt elmondta, hogy a 68x150 méteres élőfüves nagypálya két darab 3x80 amperes világító berendezéssel rendelkezik, amely bővíthető 3x125 amperesre. A pálya alatt fut a legkorszerűbb 35 fejes locsolórendszer. A komplexumot 674 négyzetméteres, 392 ülőhelyes fedett lelátó egészít ki, amelyben elkülöníthetők a hazai és a vendégszurkolók. Alatta lett kialakítva a két darab csapatöltöző, zuhanyzóval, mosdóval és mellékhelyiséggel, valamint a két játékvezetői öltöző, szintén vizesblokkal. Itt kapott helyet a gépház, valamint négy raktár is, a lelátó mellett pedig a jegypénztár helyezkedik el. A komplexum mellett kapott helyet a két busz-, valamint tizenhét helyes személygépkocsi parkoló. Ezzel a pálya és kiszolgálóhelyiségei megfelelnek a Magyar Labdarúgó Szövetség ’G’ előírásainak.

– 2016-ban Seszták Miklós akkori nemzeti fejlesztési miniszter előterjesztésére született meg a kormányhatározat. Amelynek első ütemét 2016 decemberében adtunk át a kollégium területén. Akkor vehették birtokba az újfehértóiak a füves labdarúgópályát, a rekortán futókört, valamint a nagy méretű kondiparkot – tekintett vissza a térség országgyűlési képviselője. – A második ütemet 2022-ben kezdtük el, amelynek kivitelezési munkáit a STRABAG Zrt. végezte el. Múlt héten megtörtént a műszaki átadás, a használatbavételi engedélyt követően pedig Újfehértó város önkormányzata, mint fenntartó visszakapja a létesítményt. Ezzel a város kapott az államtól két nagyszerű sportlétesítményt, rajtuk múlik, hogy megtöltsék élettel – zárta Simon Miklós. – Ilyen sportpálya a környéken nincs, mintául szolgálhat a többi településnek – tette még hozzá.

– Újfehértó nagyon sportszerető település, ezzel a létesítménnyel régi álmunk vált valóra. Nálunk, mint általában mindenhol, a futball a legnépszerűbb, de a korábbi létesítményeink nem voltak igazán alkalmasak arra, hogy közönségvonzó helyszín legyen. Szülőként is mondom, ez az a létesítmény, ahová nyugodt szívvel elengedhetik a gyermekeket, mert nagyon fontosak tartjuk, hogy minél többen mozogjanak – fogalmazott Hosszú József, Újfehértó polgármestere, aki azt is elmondta, hogy a jövőben nyílt napokat szerveznek majd, amelynek célja, hogy sokan megszeressék a labdarúgást és hátha feltűnik köztük a jövő Dzsudzsák Balázsa is.
A hivatalos avató augusztus 2-án lesz, amely egy Szpari–Újfehértó öregfiúk meccsel kezdődik, amit egy pénzdíjas büntetőrúgó verseny követ, majd a protokolláris átadást követően a helyi vármegyei I. osztályú csapat az NB I.-es Kisvárdával mérkőzik meg. Az első tétmeccset augusztus 6-án játsszák a létesítményben, amikor a Magyar Kupában a Hidasnémeti látogat Újfehértóra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában