Kerékpársport, Nations' Cup Hungary

2023.08.17. 23:13

Feltette a pontot az i-re a világbajnoki bronzérmes Felix Orn-Kristoff

Összehozta a triplát a norvég Felix Orn-Kristoff, aki mindhárom szakaszát megnyerte a Nations' Cup Hungary ifjúsági kerékpáros világkupának.

A norvégok szinte mindent vittek.

Fotó: Dodó Ferenc

Egy mindössze három és fél kilométeres egyéni időfutammal zárult a viadal Nyíregyháza belvárosában, amely az összetett végkimeneteléről döntött, hiszen az első vásárosnaményi, majd az ibrányi etap is mezőnyhajrával zárul.

Az igencsak technikás, helyenként macskaköves részeket is tartogató penzumnak elsőként Tóth Márkó (Magyarország) vágott neki, míg az időket tekintve a dán Hugo Rishoj (Tscherning Cycling Academy) tette fel a lécet, négy perc nyolc másodperc alatt célba érve.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sejthető volt, hogy a győzelemhez négy percen belül eredmény szükséges, ám Rishojt sokáig senki sem tudta még csak megközelíteni sem, mígnem Matthias Schwarzbacher (Szlovákia) 4:02-vel átvette a vezetést.

Az összetett élmezőnyében tanyázó norvégok, ahogyan az várható is volt, odatették magukat, ám a szlovák bringást nem tudták letaszítani a trónról. Utolsóként az összetett éllovasa, Felix Orn-Kristoff (Norvégia) gurult le a rámpáról, aki egyedüliként tudta négy percen belül abszolválni a távot, ami egyben azt eredményezte, hogy a harmadik szakaszt, s ezzel együtt az összetett versenyt is megnyerte.

Sok múlott ezen a szakaszon, így koncentráltnak kellett maradnom, de mivel nagyon tetszett ez a rövid pálya és a kanyargós, technikás időfutamok is fekszenek nekem, így bizakodó voltam. Szerencsére az esőt is megúsztuk, azon akár a sárga trikó is elmehetett volna. Boldog vagyok, hogy a világbajnokságot követően megnyertem ezt a viadalt, ez rengeteg motivációt ad a jövőre nézve. Elégedett vagyok a szervezéssel is, tetszettek a szakaszok, minden a legnagyobb rendben volt" – mondta nem sokkal a díjátadót megelőzően Orn-Kristoff, aki a sárga mellett a legjobb elsőéves juniornak járó kék trikót is megszerezte.

Hatalmas harc dúlt a legjobb magyarnak járó megkülönböztető mezért, amelyet végül Balogh Zsombor (MBH Bank Cycling Team) szerzett meg, aki a tizenkettedik helyen végzett a kronón, s ezzel az összetett versenyben is.

Nagyon sokat készültem erre a versenyre, s mivel időfutam specialistának tartom magam, így bizakodva vártam az utolsó félszakaszt. Tudtam, hogyha jó lábaim lesznek, akkor esélyem lehet a legjobb magyarnak járó megkülönböztető trikóra. Eléggé technikás volt a nyíregyházi pálya, így az tudott elől végezni, aki mert kockáztatni" – ecsetelte a történteket Balogh Zsombor.

Eredmények
2/B szakasz, Nyíregyháza–Nyíregyháza (3,5 km, egyéni időfutam)
1. Felix Orn-Kristoff (Norvégia) 3:59 
2. Matthias Schwarzbacher (Szlovákia) + 3 mp
3. Mikal Uglehus (Norvégia) + 3 mp
4. Jesper Stiansen (Norvégia) + 6 mp
5. Kacper Mientki (Lengyelország) + 7 mp
6. Victor Vad (dán, Tscherning Cycling Academy) + 8 mp
7. Daniel Rubes (Csehország) + 9 mp
8. Hugo Rishoj (dán, Tscherning Cycling Academy) + 9 mp
9. Pavel Sumpik (Csehország) + 10 mp
10. Krystof Král (Csehország) + 11 mp
.
12. Balogh Zsombor (MBH Bank Cycling Team) + 12 mp

Az összetett verseny végeredménye:

1. Felix Orn-Kristoff (Norvégia) 4:49:17
2. Mikal Uglehus (Norvégia) + 16 mp
3. Kacper Mientki (Lengyelország) + 19 mp
4. Matthias Schwarzbacher (Szlovákia) + 23 mp
5. Krystof Král (Csehország) + 25 mp
6. Jesper Stiansen (Norvégia) + 26 mp
7. Simon Gottstein (Szlovákia) + 28 mp
8. Victor Vad (dán, Tscherning Cycling Academy) + 28 mp
9. Daniel Rubes (Csehország) + 29 mp
10. Hugo Rishoj (dán, Tscherning Cycling Academy) + 29 mp
.
12. Balogh Zsombor (MBH Bank Cycling Team) + 32 mp

A pontversenyben Mikal Uglehus (Norvégia) diadalmaskodott, ezzel megkaparintva a zöld trikó, míg a csapatversenyt a norvég válogatott nyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában