Ökölvívás, Párizs 2024, Kovács Richárd

2024.07.10. 11:06

„Hazahoznék a kisfiamnak egy érmet”

Az ökölvívó Kovács Richárd lesz az egyik olimpikonja vármegyénknek Párizsban.

Kovács Richárd motiváltan várja a párizsi olimpia rajtját.

Fotó: MW-archív

Az NYVSC-Big Boxing Club ökölvívója Kovács Richárd a 2023-as Európa Játékokon szerezte meg a párizsi indulási jogot. Vármegyénk büszkesége a minap még a lengyelországi Zakopanéban edzőtáborozott, a budapesti fogadalomtétel után pedig már indult is tovább Nancy-ba, ahol az olimpiát megelőző utolsó nemzetközi összetartás vár rá. Itt már a súlycsoportjának szinte valamennyi képviselője ott lesz, ráadásul a kevésbé ismert tengerentúli versenyzők közül is szép számmal érkeznek, hogy az átállásuk zavartalan legyen, így ezek a kesztyűzések kiemelten fontosak lesznek a magyar sportoló számára. Ricsit és edzőjét Nagy Lajost az utolsó hazai edzésükön értük utol.

Figyeltek a formaidőzítésre

– Úgy vélem, hogy Ricsinek akár már holnap is kezdődhetne az olimpia, de nyilván nem mostanra van kihegyezve a csúcsforma, hanem az ötkarikás játékok tényleges kezdetére  – mondta el lapunknak Nagy Lajos. – Nem volt könnyű szezonunk, hiszen sem az Európa-bajnokságon, sem pedig a kiemelt tornákon nem az volt a cél, hogy a legjobb állapotban legyen, így figyelnünk kellett arra, hogy nehogy átessünk a ló túloldalára, hiszen a formaidőzítésnek a párizsi játékokkal kellett összhangban lennie. Az elmúlt hetekben már egyre inkább érződik az olimpia közelsége, hiszen annyi plusz feladata van a sportolóknak, hogy lassan már csak az edzésekre nem marad idejük, na persze ez erős túlzás a részemről, de ez ezzel együtt jár és nagy öröm ez számunkra, hiszen csak a világ egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb presztízzsel bíró sporteseményére készülünk.

Kovács Richárd az elmúlt években nyújtott teljesítményét elnézve kijelenthető, hogy megdolgozott ezért a lehetőségért. A sikerei önmagukért beszélnek, nem véletlenül választották meg őt az olvasóink is immár másodszor az év sportolójának.

– Már többször elmondtuk, hogy Ricsinek ez már a második olimpiája lenne, de most már reálissá váltak a dolgok, pár hét és ringbe lép az ötkarikás játékokon, ha pedig még érmet is szerez, akkor feltehetjük az i-re azt a bizonyos pontot – folytatta a tréner. – Hogy tényleg reális-e az éremszerzés? Igen, egyértelműen benne van a pakliban. Már megnéztük az ellenfeleket, akik között nem nagyon van olyan, akit ne ismernénk, persze nem szabad azt elfelejteni, hogy igencsak kiegyenlített ez a mezőny, de hiszem, hogy képesek lehetünk meglepetést okozni.

Mint ahogyan azt már említettük, az utolsó edzőtábort Nancy-ban rendezik, ahol már a közvetlen riválisokkal lesz lehetőség kesztyűzni.

Az utolsó edzőtábor jön

– Ebben az edzőtáborban már csak olyan öklözők vesznek részt, akik kijutottak az olimpiára – zárta gondolatait az egykoron szintén kiváló boxoló, Nagy Lajos. – Tizenhárom különböző nemzet képviselői érkeznek ide, úgy gondolom, hogy három-négy olyan kesztyűzést össze fogunk tudni hozni, melyek során olyan ellenfelekkel ismerkedhetünk meg, akikkel korábban még nem találkoztunk, ezzel feltérképezve szinte a komplett mezőnyt.

Kovács Richárd az utolsó nyíregyházi edzését is a lehető legkomolyabban vette. Már a bemelegítés során a teljes koncentráció tükröződött vissza az arcáról, a kesztyűzés során pedig apait, s anyait beleadott, hasonlóan, mintha már egy éles mérkőzést vívna.

– Mondhatjuk, hogy az olimpiával fekszek és kelek, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem ekörül forognak a gondolataim – ecsetelte mindennapjait Kovács Richárd. – Motivált vagyok, bízom a sikerben.

Július 8-án, hétfőn a Ricsi is ott volt az olimpiai eskütételen, melyet megelőzően átvehette az ötkarikás játékokra készített alkalmi és sportruházatát. Az 53,5 kilogrammban induló öklöző azonban csak akkor lesz ott a három hét múlva esedékes megnyitóünnepségen, ha a sorsolás kedvez neki és nem kell már rögtön az első versenynapon ringbe lépnie.

Magyarországot képviselik

– Nagyon jó érzés volt egy közösségben lenni az olimpikonokkal, hiszen mindannyiunknak közös a célja, Magyarországot képviseljük, a hazánkért küzdünk – emlékezett vissza a Művészetek Palotájában történtekre a civilben testnevelő tanári diplomával rendelkező sportoló. – Kiváló ruházattal láttak el minket, habár a megnyitón nem biztos, hogy ott lehetek, ugyanis az én súlycsoportom július 27-én kezd, ami nem összeegyeztethető a programmal, csak akkor van esélyem erre, ha kiemelt leszek. Ami a formámat illeti, úgy érzem, hogy jó erőben vagyok, egy kemény felkészülés végén járok, bízva abban, hogy ez elegendő lesz a játékokra.

Köztudott, hogy Ricsi számára hatalmas motivációt ad a család és ez természetesen most sincs másképp.

– Érzem azért egy picit otthon a feszültséget, nagyon izgulnak értem a családtagjaim, de ez hatalmas pozitívum számomra, ami kimondhatatlanul nagy motivációt ad – vélekedett a család fontosságáról az olimpikon. – A célom, hogy a kisfiamnak hazahozhassak egy érmet. A finomhangolásra majd csak az utolsó héten kerül sor, a francia edzőtáborban még éles kesztyűzések lesznek. Az olimpián már nincs rossz ökölvívó, de sokat fog számítani a sorsolás, hiszen vannak olyan riválisok, akiknek a stílusa jobban fekszik nekem, de persze olyanok is, akiké kevésbé. Alkalmazkodnunk kell az ellenfelekhez, ezen áll vagy bukik minden. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában