Nyíregyháza

2020.10.30. 19:05

Egy új szívultrahang-készülékre gyűjtenek

A nagy értékű műszer a gyermekkardiológia diagnosztikájában jelentene komoly előrelépést.

Egy hete dél­előtt 9 órától este fél 8-ig 33 csapat játékosai rúgták a bőrt a városi stadion műfüves pályáján. A nyíregyházi Socca jótékonysági focitornára nemcsak megyei, hanem megyehatáron túli együttesek is neveztek, s egy igazán nemes célért játszottak.

A vadászok is jótékonykodnak

Csuhai Tibor (b), a Socca Hungary ügyvezetője, a torna főszervezője átadta a nevezési díjakból összejött bevételt dr. Dicső Ferencnek | Fotó: Mán László

– A nevezési díjakból és magánszemélyek, cégek felajánlásaiból összegyűlt 1 millió 344 ezer 500 forintot a nyíregyházi Beteg Gyermekekért Alapítványnak ajánlották fel, amit szeretnénk megköszönni – mondta dr. Dicső Ferenc, az alapítvány kuratóriumának elnöke. Az orvosok alapította civil szervezet nemcsak a megye területén végzi a koraszülöttmentést, hanem eszközök és műszerek beszerzésével több évtizede támogatja a Jósa András Oktatókórház gyermekosztályán a gyógyító munkát.

A támogatást egy 45 millió forintos szívultrahang-készülék vásárlására fordítja az alapítvány, s ugyanezt a cél szolgálja majd a december végi jótékonysági vadászat is, amit már nemcsak Napkor és környékére, hanem a megye teljes területére szeretnének kiterjeszteni. Tavaly volt már hasonló kezdeményezés, akkor 3,5 millió forintot utaltak át a vadászok az alapítványnak.

– Szeretnénk egy fél év alatt összegyűjteni a szív-UH-hoz szükséges összeget, mert jelenleg ilyen készülék nem áll a gyermekkardiológiai vizsgálatok elvégzéséhez a rendelkezésünkre. Újszülötteknél vannak olyan veleszületett rendellenességek, amelyek már az első napokban szívműtétet igényelnek, ezzel az ultrahanggal pedig nagyon pontos diagnózis állítható fel.

– A készülék egyik vizsgálófejének segítségével a nyelőcsövön keresztül lehet vizsgálni a szívet, és olyan rend­ellenességeket, mint például a pitvari sövényhiány, ezzel 100 százalékos biztonsággal lehet megállapítani. Most még csak közvetett jelek alapján tudjuk ezt valószínűsíteni, mert a mellkason keresztül végzett vizsgálattal ez ilyen pontossággal nem diagnosztizálható.

Az új készülék 6-8 évre oldaná meg a gyermekkardiológián ezt a fajta diagnosztikát, és segítené a kis betegek gyógyítását

– foglalta össze a műszer fontosságát a gyermekgyógyász, -kardiológus osztályvezető főorvos.

BM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!