Kisvárda hírei

2013.08.11. 12:21

Emlékhelyek hirdetik munkásságát

Kisvárda, Záhony, Szolnok - „Nagyon szerettem a Tiszát. Aki nem élt a Tisza mentén, nem is tudhatja, milyen gyönyörű az a füzeseivel naplementekor.”

Kisvárda, Záhony, Szolnok - „Nagyon szerettem a Tiszát. Aki nem élt a Tisza mentén, nem is tudhatja, milyen gyönyörű az a füzeseivel naplementekor.”

Szolnokon a Rózsaparkban található a horváth mészkőből készült szobor és gyógyivókut elemei a város központjában. A város kezdettől fogva elkötelezett támogatója volt annak az elképzelésnek, hogy Vitéz Dr. Béres József kutató emlékét őrző alkotást helyezzenek el a megyeszékhelyen, ahol mintegy két évtizede működik a Béres Zrt. Gyógyszergyártó üzeme. A gyógyvizet adó Béres–kút, mely akárcsak Béres József legendás életcseppje. Vitéz Dr. Béres József Széchenyi–díjaskutató 1972–ben alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humán–gyógyászati készítményt, amely később Béres Csepp néven vált közismertté.

A Csepp 40. évfordulóján

Az elmúlt év március 19–én megtartott méltóságteljes ünnepség keretében avatták fel Szolnokon, a belvárosban a Csepp park nevet viselő szoborcsoportot, melyet 2012–ben születésének 40. évfordulóját ünneplő Béres Csepp, és megalkotója, a nagy közmegbecsülésnek örvendő kutató, Dr. Béres József tiszteletére állíttatott Szolnok Város Önkormányzata, és a Béres Gyógyszergyár. A nemes kőbefaragott műalkotás méltó helyre talált a Tisza– parton. A szoborcsoportba ölelt gyógyvizű ivókút egy pécsi szobrászművész, Miklya Gábor alkotása. A három részből álló kompozíció központi eleme egy éppen lehulló csepp – Dr. Béres József életművének legfontosabb része –, mely körkörös hullámokat verve hirdeti a megérkezés tényét, a tovaterjedést, és a jövő erejét.

Pécsi szobrászművész alkotása

Miklya Gábor békéscsabai születésű, Pécsett élő szobrászművész. Művészeti és bölcsész diplomával rendelkezik, továbbá elvégezte a Pécsi Tudományegyetem Képzőművészeti Mesteriskoláját. Alkotása köztéri plasztika allegorikus formában fejezi ki a tudós feltaláló munkásságát, időtálló kőzet felhasználásával. A terv alapkoncepciója csepp motívum köré rendeződik– szimbolizálva a Béres Cseppet, amely Béres József életművének legfontosabb része–, amely épp egy folyékony anyagba hullva körkörös hullámokat vet, továbbítva egyre nagyobb térbeli és időbeni kiterjedésben, hirdetve a megérkezés tényét. A kompozíció három különböző síkban elhelyezett, kimozdított és kiemelt hullám részletet idéz.

A gyáralapító

A szoboravatón Szalay Ferenc Szolnok város polgármestere és a feltaláló fia, ifj. dr. Béres József emlékeztek a feltalálóról, a Béres Gyógyszergyár alapítójáról, egykori elnökéről.

A város polgármestere többek között a következőket mondta: dr. Béres József munkássága az újkori hazai gyógyszergyártás sikertörténete. A Béres cég 1995 óta a helyben működő gyógyszergyárában ma már 200 embernek ad munkát.

A gyár alapítója példaként szolgálhat a város lakosságának mind a mai napig, hiszen Béres József jelképes alakja lett a szolnoki gazdaságnak, méltó arra, hogy Szolnokon szoborcsoport emlékeztessen rá.

Dombormű, szobor, emlékpark

Dr. Béres József nevét, munkásságát és emlékét alapítvány, egyesületek, plakettek, oktatási intézmény, domborművek és számos szobor őrzi országszerte.

Záhonyban a Dr. Béres József Kollégium, Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtár falán dombormű. A városközpontban emlékpark – Szabados István művésztanár, grafikus–fafaragó alkotása állít emléket Kisvárdán élt és dolgozó (Nyírségi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet Kisvárdai Teichmann Telepe) Dr. Béres Józsefnek.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!