Kisvárda hírei

2013.09.02. 14:42

Megkezdődött az anarcsi Czóbel-kúria kertjének helyreállítása

Nyíregyháza, 2013. szeptember 2., hétfő (MTI) - Vissza nem térítendő európai uniós támogatásból elkezdődött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Anarcson lévő Czóbel-kúria angolkertjének felújítása.

Nyíregyháza, 2013. szeptember 2., hétfő (MTI) - Vissza nem térítendő európai uniós támogatásból elkezdődött a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Anarcson lévő Czóbel-kúria angolkertjének felújítása.

Az 1826-ban Czóbel László helyi nagybirtokos által, eredetileg klasszicista stílusban építtetett földszintes épület kertjének helyreállítására csaknem 188 millió forint támogatást nyert el a község önkormányzata - közölte a beruházás kommunikációjáért felelős társaság hétfőn az MTI-vel.

A műemléki védettséget élvező kúria körüli egykor tizennégy hektáros angolkertben különleges fafajok, így japánfenyő, tulipánfa, liliomfa, az összes hazai juhar, vérbükk, kocsányos tölgy, éger és fűz volt megtalálható. A ma hét és fél hektáros park területén sima levelű páfrányfenyők, vasfák, tulipánfák, platánok és tölgyek nőnek.

A kertben nyugszik az Anarcson született Czóbel Minka (1855–1947) költő-műfordító, a szimbolizmus első hazai képviselője.

A kúria és parkjának állapota az utóbbi évtizedekben erősen leromlott, a jelenleg üresen álló épületben korábban orvosi rendelő és könyvtár működött. A park felújítása keretében elvégzik az értékes dendrológiai állomány állag- és egészségmegóvását célzó munkálatokat, a sétányok és a kerti építmények, valamint a csatorna- és tórekonstrukciókat, emellett kiépítik az öntözőhálózatot is. A projekt végezetével a park visszanyeri eredeti állapotát és újra elérhetővé válik a látogatók számára.

A beruházás befejezési határideje jövő év szeptember vége. A helyhatóság tervei között a kúria felújítása is szerepel, az engedélyes tervek ellenére azonban egyelőre - pályázati kiírás hiányában - nem tudják elkezdeni a rekonstrukciós munkálatokat - mondták el az önkormányzatnál az MTI érdeklődésére hétfőn.

Az úrilak egykor értékes régi tárgyak őrzőhelye volt, itt őrizték Luther és Kálvin korabeli képmásait, Simonyi óbester kardját, több pompeji vázát, bronzkori tárgyakat és eredeti régi festményeket, a falakat pedig több Mednyánszky- és Büttner-festmény díszítette.

Az épületben a tervek szerint kiállítótereket és egy konferenciatermet alakítana ki az anarcsi önkormányzat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!