Kisvárda hírei

2013.10.01. 07:29

Nem érdemes „fagyoskodni”!

Nyíregyháza, Mátészalka, Kisvárda - Ahogy kúszik lefelé a hőmérő higanyszála, úgy növekszik a távfűtés beindítását kérelmező lakóközösségek száma. Körképünkben megyei távhő cégeket kérdeztünk arról, milyen arányban igényelték eddig a fűtési szolgáltatást, és gördülékenyen indult-e az idei szezon.

Nyíregyháza, Mátészalka, Kisvárda - Ahogy kúszik lefelé a hőmérő higanyszála, úgy növekszik a távfűtés beindítását kérelmező lakóközösségek száma. Körképünkben megyei távhő cégeket kérdeztünk arról, milyen arányban igényelték eddig a fűtési szolgáltatást, és gördülékenyen indult-e az idei szezon.

A Nyírtávhő Kft. szolgáltatási területén a a lakások több, mint 60 százalékában már meleg a radiátor, persze csak ha a lakók is úgy akarják. Az óvodák, bölcsődék néhány kivétellel szintén kérték a fűtés indítását, miként az iskolák 80 százaléka.

– A megrendelést követően ütemezetten, lehetőleg minél előbb, de legkésőbb 48 órán belül indítjuk a fűtésszolgáltatást. Naponta mintegy 40-50 fűtéssel kapcsolatos hibabejelentés érkezik hozzánk, ennek 80 százaléka radiátorszelep-meghibásodás, a többi légtelenítési probléma, ami a nyári radiátorok le- és felszereléséből, ürítés-töltési kérelmekből adódik – tájékoztatta lapunkat Arday Balázs, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a fűtés nem automatikusan, hanem a közösségek képviselőinek igénybejelentései alapján indul. A fűtési időszak kezdetével, októbertől már fűtési részfizetéseket is fognak tartalmazni a számlák, eltérő visszajelzés hiányában minden fogyasztó a korábbi elszámolt év tény felhasználásához igazított mértékű részszámlákat kap.

– Nem érdemes senkinek sem fagyoskodni, hiszen az ilyen enyhébb átlaghőmérsékletű napokon szükséges fűtési hőenergia költsége egy átlagos méretű lakás esetében mindössze 200 forint körüli naponta. A szabályozó szelepekkel és költségosztó készülékekkel rendelkezők a felhasználást egyénileg szabályozhatják, így aki nem tart igényt a fűtésre, ki is zárhatja azt a lakásában – tette hozzá a társaság ügyvezető igazgatója.

Orvosolják a panaszokat

A lakossági kéréseket teljesítve, már a Szalkatávhő Kft. is aktivizálta a fűtési rendszerét. – Szeptember 25-én indítottuk be a lakossági szolgáltatást – kezdte lapunk tájékoztatását Dankó Attila ügyvezető igazgató, aki hozzátette: egy-egy panasz érkezett ugyan hideg fűtőtestekről, nem működő radiátorszelepekről, ám ezeket azonnal orvosolták.

– Minden fűtési szezon elején adódnak lokális problémák, de ezeket rendszerint megoldjuk – mondta az 1706 lakossági fogyasztóval rendelkező cég vezetője, akitől megtudtuk azt is: körülbelül másfél kilométer vezetékük található a földfelszín felett, míg öt kilométer az alatt húzódik. – A napokban több intézmény jelezte, hogy ők is szeretnék kérni a fűtés beindítását – közölte Dankó Attila.

Légtelenítéseket végeznek

A Kisvárdai Közmű Szolgáltató Kft-nél is beindult a nagyüzem, hiszen a hét végén ők is bekapcsolták a lakossági távhő-szolgáltatást. – Hétfőn két intézmény is kérte, hogy indítsuk be a fűtést, természetesen így is tettünk – mondta el érdeklődésünkre Bravics Endre ügyvezető, aki hozzátette: ők már szeptember 15-e óta készen álltak arra, hogy ha igény mutatkozik rá, felmelegítsék a háztartások radiátorait.

– Egyes társasházakban légtelenítést végeztek a kollégáim, ilyen fennakadások előfordulnak a fűtési szezon indulásakor – tájékoztatott az 1240 fogyasztóval rendelkező kisvárdai cég ügyvezetője.

- KM-PI,TG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!