Kisvárda hírei

2013.11.05. 12:55

Újra felfedezni azt az országot, mely szülőhazám

Kisvárda - Ilyenek a véletlenek s a hírlapírói szerencse. A közelmúltban Kisvárdán a Párish Bull Hotelben megszállt, s alig egy napot töltött Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán a Svájcban élő világhírű festőművész Faragó Miklós. Édesapja életét kutatva jutott el a városba.

Kisvárda - Ilyenek a véletlenek s a hírlapírói szerencse. A közelmúltban Kisvárdán a Párish Bull Hotelben megszállt, s alig egy napot töltött Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán a Svájcban élő világhírű festőművész Faragó Miklós. Édesapja életét kutatva jutott el a városba.

– A Földművelési Minisztérium a magyar királyi növénynemesítő telepet 1943–ban alapította meg Kisvárdán melynek szervezésével és vezetésével Teichmann Vilmost bízta meg. Aki a nyírségi tájjal 1922–ben került kapcsolatba. A háborús események miatt a munkát hamar félbeszakították. Teichmann Vilmos menekülni kényszerült, és csak 1947–ben tért vissza Kisvárdára, amikor is megkapta a többször kérelmezett, de mindig visszautasított magyar állampolgárságot. A Teichmann Vilmos vezetésével nemesített burgonyafajtákat akkor az ország vetésterületének 70–80 %–án termesztették. A Gülbaba és a Kisvárdai rózsa fajták kiváló minőségükkel hazánkban és külföldön egyaránt megbecsülést vívtak ki maguknak.

Kisvárdai munkahely–Mátészalkán a szolgálati villa

- Megérkezésem, amelyet áprilisra jósoltak a tudós orvosok, mindennapi eseménynek ígérkezett. Március közepén jártunk, és beköszöntött a tavasz. Budapesten lakó édesanyám elhatározta, hogy meglátogatja apámat, aki ez idő tájt Kisvárdán volt alkalmazásban – legfiatalabb vezérigazgatóként – a Burgonya Kereskedelmi Trösztnél. Egynapi zötyögés, marhavagonokban való vonatozás után szerencsésen megérkezett nagy hasával Mátészalkára. Elkvártélyozta magát a szolgálati villában és várta, hogy férje megérkezzen a munkából. Nagy volt a találkozás öröme egészen addig, míg éjféltájban el nem kezdődtek a szülési fájdalmak… - Nem volt orvos s a bábaasszony is kilométerekre távol egy másik szülésnél volt.

- Így csupán a magam erejére hagyatva, kínban szenvedő szülőm segítségével láttam meg a napvilágot március 17–én hajnalban, fél kettőkor, Mátészalka városában - írja könyvében önmagáról a Svájcban élő világhírű festőművész Faragó Miklós.

Szomorú látvány a telep mai képe

A festőművész édesapja ebben az időben Kisvárdán a Növénynemesítő Telepen dolgozott, az akkor visszatérő burgonyanemesítő Teichmann Vilmossal. Az itt nemesített burgonyafajtákat az ország 70–80 %–án termesztették. Ennek szervezése és szállíttatása, kereskedése volt Faragó József feladata.

Fia Miklós kisvárdai villámlátogatásán meglátogatta a ma már teljesen elhagyatott telepet, s szemében megjelenő könnyekkel küszködve nézte a település hírnevét nemzetközileg is ismert jelenlegi pusztuló állapotát. Rövid látogatás volt ez, de megígérte, hogy még ebben az évben visszatér a világhírű festőművész, –…aki elhagyva az ecsetet, az új és eredeti technika kedvéért, ujjával formálja át az élettelen anyagot egy új reneszánsz élő lelkévé…

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!