Kisvárda hírei

2013.12.17. 11:58

Az adventi bizonyosság ereje, építőmérnökből agysebész

Kisvárda – A Kisvárdai Kulturális Egyesület szervezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a „Tanuljunk egészségesnek lenni” előadássorozat folytatásaként, december 20–án –pénteken– délután két órától, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában, az előadássorozat vendégelőadója Dr. Csókay András PhD. Osztályvezető főorvos, Príma Primissima díjas agysebész.

Kisvárda – A Kisvárdai Kulturális Egyesület szervezésében, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a „Tanuljunk egészségesnek lenni” előadássorozat folytatásaként, december 20–án –pénteken– délután két órától, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában, az előadássorozat vendégelőadója Dr. Csókay András PhD. Osztályvezető főorvos, Príma Primissima díjas agysebész. Aki „Az adventi bizonyosság ereje”, Hittel, a tudomány–szolgálatában címmel tartja ismeretterjesztő előadását. Dr. Csókay András agysebész, aki 2010 óta Miskolcon volt idegsebész főorvos, ez év augusztus elsejétől a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályát vezeti.

Ez év április 25–én este hat órától a görög katolikus templomban Dr. Csókay András agysebész és a 87 éves P. Csókay Károly jezsuita atya (az atya több évtizedet szolgált Latin Amerikában, így Ferenc pápa hazáját és „egyházát” is jól ismeri) vallottak életükről, munkájukról, hitükről a hit évében.

Dr. Csókay András agysebész, akkor beszélt, göröngyös életútjáról, s arról, hogy hogyan talált az igaz útra. Az idegsebész szakterületén egyedülálló módszerek felfedezője, ötgyermekes családapa.

A szakma elismerése ismeretterjesztés

A szakma akkor ismerte meg igazán, amikor 1998–ban kifejlesztette a súlyos traumás agyduzzadás kezelésére az éralagút–technikai módszert és további koponya–térnyerési technikák új műtéti eljárásait. A hazai és nemzetközi szakmai konferenciák mellett országszerte tart előadásokat. Számos könyve is megjelent. Minden előadásában őszintén beszél vívódásairól, a magyarságról, az orvoslásról, s mindig nyíltan kiáll hite mellett. Ez év áprilisi előadásában arról is beszélt, hogy hogyan segít a hit a gondolkodásban, az emlékezésben. Azzal is foglalkozott, hogy mindannyian gyógyítók, segítők lehetünk, ha át tudjuk venni embertársunk szenvedését.

–„Természetesen ma is megvisel, ha elveszitek egy betegemet. Megérint a szenvedés, s ez inspirál jobb munkára, s át tudom adni Istennek. Szerintem az orvos feladata az, hogy Istengyógyító lelkületét továbbítsa a tudomány által. A halottak a „mestereim” az élők javára, a tudomány szolgálatában. Én mindezt a kereszt és a feltámadás fényében látom.” – mondta Dr. Csókai András agysebész.

Agysebész rózsafüzérrel

A Príma Primissima díjas Csókay András professzor, aki jelenleg a Honvéd Kórház idegsebész főorvosa, a legújabb, ez évben a Szent István társulat kiadásában megjelent „ Agysebész rózsafüzérrel” – Vallomások útközben– címmel megjelent könyvében a következőket írja:

„Egy életcélom van: állandóan igazodni az evangéliumhoz. Megpróbálom orvos és a helyi tudományokat művelő társaimnak bizonyítani, hogy hitünk és értelmünk együtt az igazság lelke, az értelmünk önmagában semmit sem ér.”

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!