Kisvárda hírei

2014.04.12. 13:01

Csodarabbik emlékhelyei Csutkai Csaba fotóművész képein Kisvárdán

Kisvárda - Csodarabbi. Méltán híresült el ez a kifejezés a zsidóság körében. Sokszor hallhatunk csodás eseményekről, vallási elöljárók természetfeletti képességeiről.

Kisvárda - Csodarabbi. Méltán híresült el ez a kifejezés a zsidóság körében. Sokszor hallhatunk csodás eseményekről, vallási elöljárók természetfeletti képességeiről.

A Magyar Holokauszt Emlékév – 2014 keretében megvalósuló, a méltó megemlékezés első állomása volt Kisvárdán, április 10–én a Rétközi Múzeumban, a volt Zsinagógában. A mennyezeti díszítőfestésével, a belső falfelületek felújításával, a teljes múzeumi tevékenység méltó környezetben, helyszínen, a legoptimálisabb körülmények között várja látogatóit április 1–től, mondta az igazgatónő, Dr. Vofkori Mária.

Az első időszaki kiállítás

Az 548 napig nem volt látogatható a múzeum. Folytak a belső munkálatok, dolgoztak a különböző szakma mesterei. A múzeum munkatársai sem tétlenkedtek, dolgoztak a megújult környezethez illő kiállítási anyagok előkészítésén s azok végleges formába való hozásához, a látogatók kor igényeinek megfelelő kiszolgálására.

Az első időszaki kiállítását nyitották meg, április 10–én délután. A fotóművész kiállításának mottójául (Jób könyve 38.24) „… Ahol szétoszlik a világosság…” mondatát választotta. Csutkai Csaba, nyíregyházi fotóművész „Csodarabbik emlékhelyei és emlékezői” címmel megnyitott kiállításán mintegy nyolcvan kép látható, melyből 36 a mai kisvárdai zsidó temetőt mutatja be.

Leleszi Tibor polgármester köszöntőjében felvillantotta a város pezsgő zsidó életét, mely nem tűnhet el a történelmi süllyesztőben. A csekély számban meg maradottak hűsége állit, emléket annak a zsidó életnek, amelyekben az akkor élők részesei lehettek. Harag, gyilkos indulat némította el kisvárdai zsinagógát. Az épület maga –frigyláda alakjával– mindennapi és emlékeztető: A kisvárdai zsinagóga templomnak nevezhető. Az előcsarnokban fölmagasló menóra fogad. Mögötte márványfalak névzuhataga. Ők az Auschwitz fölötti hamuszint égbe temettettek. Az élők elfogytak. Ezért kell emlékeznünk, s ezt szolgálja az egész évben a Holokauszt 70. évforduló tiszteletére rendezendő különböző rendezvényeknek.

Máig élő emlékezet

A köszöntőt követően Antal István a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője mutatta be az alkotó fotóművészt, s alkotásait, melyeknek líraisága és egyedisége magával ragadó. Felidézvén, a rabbik életét, hogy Északkelet-Magyarország földrajzi fekvése lehetőséget adott ezeknek az embereknek, hogy úton–útfélen találkozzanak. Tetteik és fennmaradt neveik által halhatatlanokká váltak, zarándokok ezrei emlékeznek meg, ma is sírjaiknál, hogy kéréseikkel egy igaz embert küldjenek az Örökkévaló szent trónusa elé. Ezek a fotók a nyírségi és hegyaljai szent emberek, csodarabbik képekben máig élő emlékezete, ez a kiállítás is, itt Kisvárdán, a tisztelgő utókor számára.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Csetneki Hanna–fuvola, ének és Somos Péter–gitár és ének, /aki a Nyíregyházi Zsidó Hitközség lapjának főszerkesztője, mindketten a Nyíregyházi Zsidó Hitközség részéről/ akik héberül énekeltek egy dalt az ünnepélyes megnyitó befejezéseként. Közreműködött még a Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!