Kisvárda hírei

2014.08.31. 15:53

Becsben tartják a helyi kincset

Nyírtass - Fontos összegyűjteni, rendszerezni a helyi értékeket, s aztán megőrizni az utókor számára.

Nyírtass - Fontos összegyűjteni, rendszerezni a helyi értékeket, s aztán megőrizni az utókor számára.

Minden település rendelkezik valamilyen szellemi és anyagi értékkel, csak fel kell őket fedezni.

Sok kincs már benne is él a köztudatban, de vannak olyanok, amelyek rejtve maradtak, s arra várnak, hogy rájuk nyissuk az ajtót. Éppen ezért indult el az a mozgalom, hogy minden településen gyűjtsék össze a helybeliek a helyi értékeket, hogy megmaradjanak az utókor számára.

Festmény, faragás, hímzés

Így cselekedtek Nyírtasson is, s kiállítást rendeztek az általános iskola aulájában a helyi származású képzőművészek alkotásaiból, fafaragók munkáiból, ügyes kezű asszonyok hímzéseiből. A tárlat anyagával a Kapunyitogató című program keretében a napokban ismerkedhettek meg a helybeliek.

– Az értékek összegyűjtése, feltárása segít megismerni a gyökereinket, lendületet ad a közösségi közművelődéshez – mondta köszöntő gondolataiban Jenei Erzsébet, a település polgármestere. – Bár tíz éve nincs művelődési házunk, nem csüggedtünk el, az általános iskola aulája kiválóan alkalmas közművelődési rendezvényekre.

– Nálunk is vannak értékek, de sokról még csak nem is tudunk. Fontos, hogy összegyűjtsük, rendszerezzük ezeket az értékeket, s megőrizzük az utókornak. A mai nappal leraktuk az alapokat, amikre tovább tudunk építkezni – tette hozzá a község vezetője.

Segítő partnerek

Kiss Andorné Kondás Mária, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának főmunkatársa azt emelte ki, hogy az NMI segít felszámolni a közművelődési hiányt. Nem azzal, hogy programokat szervez, hanem hogy segítő partnere az önkormányzatoknak, a lakosságnak.

– A kulturális értékeket megszoktuk, hiszen belenőttünk a világukba, azonban felelősségünk, hogy az utánunk jövők hiánytalanul megkaphassák ezeket. Nevelnünk kell a fiatalokat arra, hogy megbecsüljék és bővítsék azok sorát. Gyűjtsük, óvjuk a helyi tárgyi és szellemi értékeket, hiszen már a 24. órában járunk. Sok érték van bennünk, emberekben is. Éppen ezért szeretettel, tisztelettel nézzünk magunkra, a kultúránkra, hiszen mindez egy nagy csoda.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!