Kisvárda hírei

2014.11.27. 09:53

100 éve született a múzeumalapító Makay László

Kisvárda – November 28–án töltötte volna be 100 életévét Makay László a kisvárdai múzeum alapítója, megteremtője, és első igazgatója.

Kisvárda – November 28–án töltötte volna be 100 életévét Makay László a kisvárdai múzeum alapítója, megteremtője, és első igazgatója.

2010. október 8–án avatták fel a félévszázada alapított kisvárdai múzeum létrahozójának, Makay Lászlónak az emléktábláját Kisvárdán a Rétközi Múzeumban.

Emlékülés

Ez alkalomból a Rétközi Múzeum és Baráti Köre, a Várday István Városi Könyvtár november 29–én, délelőtt tíz órától emlékülést tart a Városi Könyvtár olvasótermében. A megjelenteket köszönti Dr. Kriveczky Béla, ny. főiskolai tanár. Az emlékülés előadói Dr. Németh Péter régész–muzeológus, címzetes megyei múzeumigazgató és Pápai Ferenc idegenvezető idézi fel a múzeumalapító Makay Lászlóról emlékeit.

Kisvárdaivá vált

1949–ben költöztek Kisvárdára (65 éve). Még 1953 tavaszán, egy lakhatatlanná vált Kossuth u. 14 szám alatti ház bontásakor a várból épített téglák között, egy faragott márványsírkövet találtak. Az épület bontásakor talált márványsírkövet és más faragványokat a tanítóképzőbe szállítottak. A helyszíni látogatást követően Nyárády Mihálytól a következő levelet kapta Makay László /1914. november 28–án született Kassán/.

„ Mellékleten megküldöm –hivatalosan– részedre a műemléknek a tanítóképző gondozásába való átengedésről szóló értesítést. Talán a Kisvárdai múzeum alapját vetettük meg ezzel.” S valóban így is történt. Tizenöt éven át volt a Bessenyei György Gimnázium tanára.

A múzeum alapító

Makay László, Laci bácsi pedig megkezdte múzeumalapító s működtető évtizedes munkásságát. Kivételes egyéniség volt. Rendkívüli műveltségű tudós, teremtő ember. A magyar kultúra feltétlen híve, szolgája és elkötelezettje. Egy kisváros, Kisvárda, egy régió művelődésének meghatározó személyisége. Kisvárda értelmiségtörténetének egyik legnagyobb alakja. Maga mögött hagyva több mint nyolc évtizednyi, színekben gazdag emberi sorsot.

Múzeumvezető, majd igazgató

A Vármúzeum tiszteletdíjas vezetője lett 1965–ben. 1975–től pedig Múzeumigazgató. Makay László, Laci bácsi pedig megkezdte múzeumalapító s működtető évtizedes munkásságát. A múzeumalapító a Rétköz régészeti, néprajzi, kallódó tárgyi emlékeinek, kincseinek lelkes gyűjtőjévé, a város élő helytörténeti lexikonjává vált. Kivételes egyéniség volt. A Tanítóképző Intézet helytörténeti gyűjteményeiből és kiállításaiból nőtt ki a Vármúzeum, később a Rétközi Múzeum. Az első Vármúzeumi kiállítás, a restaurálási munkálatokat követően 1962. május 1–én nyílt meg. A megyei múzeumi hálózat egyik egysége lett 1963–tól a Vármúzeum. Laci bácsi múzeumi mindenes volt. Kisvárda értelmiségtörténetének egyik legnagyobb alakja. Azok sorába tartozott, akik képesek voltak ráébreszteni egy közösséget önnön értékeire. Sorsa és személyisége elválaszthatatlanul összefonódott Kisvárda mindennapjaival: közélettel, kultúrával, politikummal. 84 évesen, /1998. július 26–án/ hirtelen távozott az élők soraiból. Immár 16 éve, örökre elköszönt tőlünk.

Föntről figyeli munkája beérését

Maga mögött hagyva több mint nyolc évtizednyi, színekben gazdag emberi sorsot. Laci bácsi neve összeforrt a kisvárdai múzeum korai éveivel. Még nyugdíjasként is foglalkoztatták közel nyolc évig tudományos munkatársként.

–„ Laci bácsi már csupán a táblán van itt közöttünk. De reméljük, hogy föntről mind a mai napig érdeklődéssel figyeli munkája beérését a követők tevékenységét. Emlékezzünk rá kegyelettel és tiszta szívvel, hiszen megérdemli.” .”– fejezte be emlékező szavait az emléktábla avatásán Dr. Páll István, a Sóstói Múzeumfalú igazgatója.

Több évtizedes munkásságát városi és megyei kitüntetésekkel ismerték el. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából a megyei közgyűléstől Művelődésért Díjban részesült. Előtte csak ketten kapták meg munkásságuk elismeréseként ezt a díjat.

A ma élőnek a megőrzés bizonyosságával lehetne méltó példamutató emlék, élete és munkássága Kisvárda utolsó polihisztorának, a sokak által tisztelt és szeretett Makay László.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!