Kisvárda hírei

2014.11.21. 15:46

Jedlik Ányos, a tudományos

Kisvárda - Természettudományi laboratóriumot és előadót avattak Kisvárdán.

Kisvárda - Természettudományi laboratóriumot és előadót avattak Kisvárdán.

A magyar természettudósról, feltalálóról, bencés szerzetesről, kiváló oktatóról nevezték el a kisvárdai labort és előadót. A történeti hűség kedvéért: az illető személy eredeti neve Jedlik István, rendi neve lett az Ányos. Nevéhez fűződik többek között az első elektromotor megalkotása, az öngerjesztés elve, a dinamóelv első leírása és a feszültségsokszorozás felismerése. Hozzá köthető az elektrodinamika kutatása és oktatásának bevezetése az ő nevéhez köthető.

– Immár Jedlik Ányosnak hívják iskolánk természettudományi előadó és kísérleti előkészítő laboratórium, amit ünnepélyes keretek között avattunk fel – közölte Kerezsi Béla, a Szent László Katolikus Középiskola, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda igazgatója.

Az ünnepségen részt vettek a környék általános és középiskoláinak vezetői és szaktanárai, Leleszi Tibor polgármester, és a fenntartó képviseletében Fodor András püspöki helynök, valamint Molnár Katalin főigazgató. A laboratórium és az előadók megépítésének körülményeit, szakmai célját és használatának előnyeit az intézmény igazgatója, Kerezsi Béla ismertette a vendégekkel. Ezt követően Linzenbold József helyi esperes, plébános megáldotta a helyiségeket, majd az intézmény szaktanárainak vezetésével a tanulók érdekes és látványos kísérleteket mutattak be. A kötetlen beszélgetések során elmélyedhettek a részletekben.

– A természettudományos szaktantermek a környék általános iskoláinak tanulóit is szívesen fogadják szaktanárainkkal együtt, hogy érdekes kísérleteket végezzenek, olyanokat, amelyeknek feltételeit ez a laboratórium teremti meg számukra – tette hozzá Kerezsi Béla.

KM–LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!