Kisvárda hírei

2014.11.30. 13:08

Valósággá rajzolt mesevilág Kótics Ferenc grafikáin, Kisvárdán

Kisvárda – Szivák Gábor a Könyvtár igazgatója nyitotta meg november 28–án, pénteken, Kótics Ferenc grafikus – Motiváció – Honfoglaló Magyarok– című kiállítását a Városi Könyvtárban. 

Kisvárda – Szivák Gábor a Könyvtár igazgatója nyitotta meg november 28–án, pénteken, Kótics Ferenc grafikus – Motiváció – Honfoglaló Magyarok– című kiállítását a Városi Könyvtárban. 

A megnyitó követően Dr. Kriveczky Béla főiskolai docens szólt a művész alkotásairól.

– A Teremtő egy csodálatos képességgel áldotta meg az embert: látunk –kezdte beszédét Dr. Kriveczky Béla. Minden érzékeink közül talán ez a legfontosabb, a minket körülvevő világnak nemcsak befogadója, hanem összegezője, újrateremtője is. Minden ember felépíti a maga külön látvány–világát azokból az élményekből, melyek a szemünkön keresztül érnek bennünket első pillantásunktól utolsó szemrebbenésünkig. Vannak aztán különleges képességgel megáldott emberek, akik nemcsak befogadják a látványt, hanem gondolataikat, élményeiket is képesek megeleveníteni szoborban, zenében, vagy mint Kótics Ferenc grafikában, képben.

A művész egyidős az októberi szabadságharccal, Nyírbátorból (1956) indult, hogy aztán a gimnáziumi érettségi után Budapesten magán úton folytasson képzőművészeti tanulmányokat, mert Isten–áldotta tehetségéhez szükségesnek látta a dolog mesterségbeli részét is elsajátítani. Tematikája legutóbbi kiállításai óta szélesedett, a tőle megszokott biblikus, mitologikus látomások mellé általános emberi igazságok és tulajdonságok is felsorakoznak.

A több dimenzióban és időben egyszerre megjelenő jelenetsorok mellett most feltűnnek a vonalvezetés szempontjából is markánsabban fogalmazott, talán nem annyira látványos, de telitalálat szerűen, meghökkentően kézenfekvő megoldások.

A cizelláltságig finom, kuszaságában is egyöntetű megoldások váltakoznak újabb munkáin. Az egyértelműbb, érettebb, mondhatnánk férfiasabb kifejezésmóddal. Az elvágyódás egy szebb, igazabb világba, a valósággá rajzolt mesevilágba változatlanul tetten érhető, de most már valami keményebb tudatosságot is érezhet a néző a művész keze nyomán, vonalain.

„Tudom az utat az emberibb világba, gyertek velem és megvalósulhatnak legjobb szándékaink” mondta a művész. S ez csendül ki az itt látható különleges megfogalmazású és emberien rajzolt alkotásokból – mondta befejezésül Dr. Kriveczky Béla főiskolai docens.

Egyéni és csoportos kiállítások

Nem gyakran kiállító művész. Az elmúlt években voltak kiállításai Budapesten, a Hotel Gellértben, a Jazz Galériában, a Metró Clubban, az Amerikai Joint Közösségi Házban, Sopronban, Nyíregyházán, Vásárosnaményban, Kisvárdán több alkalommal is, s lehetne még sorolni az egyéni és csoportos kiállításainak sokaságát.

A Könyvtári Galériában most mintegy harminc alkotása látható, köztük három fa faragása is. Az alkotásokon, rovásírásos betétek és a tartalomhoz illő, turáni–magyar ornamentikák, szimbólumok is megtalálhatók.

A megnyitón verset mondott Lengyel Tímea. A zenei hangulatot a Weiner Leó Alapfokú Művészeti iskola adta.

A ló és lovasa

–Számomra – mondta a kiállító művész Kótics Ferenc grafikus–, mint egykor a legszebb, legtökéletesebb természeti, Isteni alkotások –az ember és ló– nem anatómiai és konkrét honfoglalás kori történelmi események bemutatása volt a cél, hanem inspiráló ősi motívumaink hullámzó, lírai összefonódása, egybekötése a ló és lovasa között.

A kiállítás december 12–ig lesz látható Kisvárdán a Várday István Városi Könyvtár galériájában.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!