Kisvárda hírei

2014.12.14. 15:55

„Csoda” történt Kisvárdán

Kisvárda - Egy város megtartó erejét a benne működő közösségek alkotják. December 13-án este, az idei karácsonyi jótékonysági koncerten két ilyen közösségnek örvendhettünk.

Kisvárda - Egy város megtartó erejét a benne működő közösségek alkotják. December 13-án este, az idei karácsonyi jótékonysági koncerten két ilyen közösségnek örvendhettünk.

Először is a nézőknek, akik megvásárolták a koncert helyjegyeit, támogatójegyeit, hozzájárulva ezzel is ahhoz, hogy sok, hátrányos kisvárdai családnak, magányosan élő idős lakónak mosolyt csaljanak az ajkára Szent Karácsony ünnepén.

Másodszor, köszönthettük az aznap este debütáló Kisvárdai Fesztiválkórus közösségét is. Hiszen, az elmúlt hónapok próbái alatt valódi közösségé formálódott a Kisvárdai Fesztiválkórus.

A koncert ötlete, kétség kívül az idén megalakult Férfidalárda sikerére építve, Faragó Sándor karnagy fejében fogant meg, aki - vállalva a lehetetlennek tűnő feladatot - látott hozzá Kisvárda felnőtt kórusaiból a koncert megvalósításához. Lelkesedése termékeny talajra talált, s az Arcadelt Kamarakórus, a Református Gyülekezeti Énekkar, a Római Katolikus Sollers Kórus és a Kisvárdai Férfidalárda tagjaival szeptemberben kezdődtek meg a próbák.

Novembertől már hetente két estét feláldozva, a gyülekezeti teremben dolgozott hatvan ember a koncert sikerén. Eközben eltűntek azok a különbségek, amelyek addig szétválasztották városunk polgárait: reformátusok, római és görög katolikusok, hívők és hitetlenek, nyugdíjasok, dolgozók, tanárok és munkások egyaránt egy közös kórus tagjaivá lettek, s vették fel a Kisvárdai Fesztiválkórus nevet, amely éppúgy kifejezi a négy kórus önállóságát, jövőbeni terveit, mindazt a közös célt, amiért itt, ma este összejöttünk.

Ahogy a kórus mentora fogalmazta: „Ha már nagyot mertünk álmodni, akkor legyünk mi is nagyok!” Éppen ezért, zenetörténelmi eseménynek lehettek tanú a jelen lévők, hiszen a nagy kórus bemutatkozását az Egri Szimfonikus Zenekar kísérte, míg a szólókat Murvai Dénes és Rivedeneira Xavier énekelték. Ilyen jelentős zenei eseményre, kisvárdaiak bevonásával emberemlékezet óta nem volt példa.

Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában,

nemcsak Ön és én, hanem az egész világ, az emberiség.

Hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni!

Köszönjük a „kisvárdai karácsonyi csodát!

Köszönjük az élményt!

Ezúton mondanak köszönetet a Kisvárdai Fesztiválkórus tagjai Faragó Sándor karnagy úrnak, Bogya-Kis Áron karvezetőnek, Sikorska Tetyana zongoristának, valamint azoknak a családtagoknak, akik hétről hétre, estéről estére türelemmel viseltettek a késő esti időbe nyúló próbákért.

Durucz Gabi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!