Kisvárda hírei

2014.12.10. 18:56

Sokat változott a Vár környéke Kisvárdán

Kisvárda - Az elmúlt években sokat változott Kisvárdán a Vár, a Vár–tó és környéke.

Kisvárda - Az elmúlt években sokat változott Kisvárdán a Vár, a Vár–tó és környéke.

– A középkorból ránk maradt, nagy történelmi múltú, műemlék a Kisvárdai Vár, mely előtt található (délről) a Vár–tó. Korábban a várat védő vizes árkok és iszapos területek, nádasok és erdős bokros területek az állatok közkedvelt fészkelő és tartózkodási helyeivé váltak. A nyugalmas, háborítatlan környéken értékes és védett szárnyasok és vízlakó állatok elszaporodtak.

A Vár–tó élővilágának megmentéséért fogtak össze a városban, meg kívánják menteni a kipusztulástól, csak úgy, mint a Vár–környék erdős, bokros területén élő madarakat. Odúkat, etetőket készítettek és helyeztek ki, s megszervezték az etetők ellátását, az elő madarak rendszeres etetését is.

Műemlékvédelmi környezet

Közös összefogással megmenthető a történelmi Vár környékének természeti értékei, a Vár–tó élővilágát. Rendezett zöldterületet kívánnak biztosítani a műemlék várobjektum köré. Ezt tették az idei év őszén a Van Esély Közhasznú Egyesület önkéntesei. Fákat ültettek, területet takarítottak, majd azt követően gondozták a kiültetett fákat és madáretetőket és odúkat is kihelyeztek a Vár–tó környékére. Munkájukat segítette a város Önkormányzata és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.

Új labdarúgó pályák

A legnagyobb változás a Várkerti sportpálya és környéke folyamatosan változik az elkövetkezendő időben is. Az első Várkerti sportpálya, az akkor még községben működő, intézmények, vállalatok, üzemek, szövetkezetek és a szurkolók hathatás támogatásával, a Spartacus sportegyesület irányításával, Maticsák István vezetésével, 1953–ban megépült a Várkerti sporttelep. Az elmúlt években a megújjúlt küzdőtér mellett a hazai és a vendégszurkolók részére ülőhelyes lelátók épültek. Ez év őszére elkészült az öltöző mögötti területen kialakított, öntözőrendszerrel ellátott füves edzőpálya építése, valamint a keleti kapu mögötti, egykor nádas területen megépült a műfüves pálya is. A pálya az Országos Pályaépítési Program keretében ez évi megvalósítással 112 millió forintos támogatásban részesült. A nagyméretű műfüves pálya (111x72), körülkerített és labdafogóval is ellátott. A pályán körbe járda is épült a megvilágítás mellett.

Klubház a sportolók s a vendégek részére

A Magyar Labdarúgó–Szövetség (MLSZ) stadion– és pályarekonstrukciós pályázatán ugyanis 120 millió forintot nyert Kisvárda, és eldőlt, hogy az összeget egy közel 500 négyzetméteres hasznos alapterületű klubház– és épületkomplexumra fordítják, amelyet az edzőpályák mögött, a volt nádas területén épül. A kedvező időjárást kihasználva jó ütemben folyik az építés szakipari munkája. Jelenleg a már elkészült alapra a szerelőbetonozás munkálatai folynak. Az épületkomplexum, 98 darab cölöp alapra épül, melyek mélysége 3,80–4 méter. Egy–egy ilyen alapba 1,3 köbméter beton lett beöntve. Az elkészült sportlétesítmény földszintjén kapnak helyet a sportolókat kiszolgáló helyiségek, így többek között az öltözők, a szociális helyiségek, a büfé és az orvosi szoba is. Az emeleti részen lesz a klubszoba és a lakosságot is kiszolgáló kondi terem is.

Stadion Kisvárdán

A Magyarország kormányának 2014. szeptember 25-i döntése értelmében 2016–ig új futballstadion épül Kisvárdán– tájékoztatta a nyilvánosságot kormányzati döntést követően dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították a csapat stadionjának építését– olvasható a Magyar Közlönyben. A 2500 férőhelyes, UEFA III–as kategóriájú, fedett nézőteres, fűtött talajú és villanyvilágítással ellátott létesítmény 920 millió forintból valósul meg.

A stadion a maga kategóriájában utánpótláskorú válogatott mérkőzések, NB I–es mérkőzések és akár Európa–liga–selejtező–találkozók megrendezésére is alkalmas lesz.

A Vár és környékének további fejlesztésére különböző fejlesztési elképzelések, tervek készülnek. Ilyen elképzelés, hogy a Vár–tó körül egy futó és kondi–pálya megépítése is. De más az egészséges életmódra nevelés érdekében több hasonló tervek megvalósítása is az elkövetkezendő hónapok, évek feladata lesz Felső–Szabolcs központjában Kisvárdán.

Vincze Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!