Kisvárda hírei

2015.01.16. 15:51

A magyar kultúra napja - Ünnepi programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Nyíregyháza, 2015. január 16., péntek (MTI) - Koszorúzásokkal, kiállításokkal és ünnepségekkel várják az érdeklődőket a nagyobb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések a magyar kultúra napjának alkalmából.

Nyíregyháza, 2015. január 16., péntek (MTI) - Koszorúzásokkal, kiállításokkal és ünnepségekkel várják az érdeklődőket a nagyobb Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei települések a magyar kultúra napjának alkalmából.

A megyei önkormányzat ezen a hétvégén tartja a hagyományos kultúra-napi rendezvényeit: az ünnepség szombaton kezdődik a megyeháza Bessenyei-termében, köszöntőt mond Seszták Oszkár közgyűlési elnök, Kozma Péter kormánymegbízott, Danku Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Kasztovszky László, a Kölcsey Társaság titkára, Csoma Zoltán, Szatmárcseke polgármestere, valamint Karádi Zsolt, megyei Prima díjas irodalomtörténész. A résztvevők az esemény után megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc szobrát.

A program vasárnap Szatmárcsekén folytatódik, a helyi református templomban délelőtt kezdődő istentiszteleten igét hirdet Bölcskei Gusztáv református és Kiss-Rigó László római katolikus püspök, beszédet mond Törőcsik Mari Kossuth-díjas színművész, majd átadják a Kölcsey-emlékplakettet. Az ünnepségen megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc síremlékét a helyi református temetőben.

A nyíregyházi önkormányzat ünnepsége január 22-én délután öt órakor kezdődik a Váci Mihály Kulturális Központban, ahol beszédet mond Kovács Ferenc polgármester, majd átadják a Nyíregyháza Város Művészeti Életéért járó Barzó Endre-díjat. A Kölcsey Ferenc Gimnázium irodalmi összeállítása után a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar ad koncertet.

Az ünnepséget kísérőrendezvénye a négy órától kezdődő Simplicissimus című kiállítás lesz, amely Szepessy Géza grafikusművész műveiből állt össze. Hat órakor a Sóstói Nemzetközi Éremművészeti és Kisplasztikai Alkotótelep gyűjteményéből, valamint a Nemzetközi Fametsző Művésztelep lenyomataiból nyílik kiállítás a kulturális központban.

Kisvárdán január 21-én Ceruza álmok címmel nyílik meg F. Zalezsák Ilona grafikai tárlata a Várday István Városi Könyvtárban, másnap Nyírbátorban a Kerek a csizmám sarka, kereken fordulok rajta címmel Sipos Eszter néptáncpedagógus tárlatát tekinthetik meg az érdeklődők a Kulturális Központban, Tiszavasváriban pedig az önkormányzat szervez ünnepséget a magyar kultúra napjának alkalmából a Találkozások Házában.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!