Magyarország

2007.11.18. 16:41

Egymilliárd forintot költünk Mikulásokra

<p>A közelgő Mikulás-nap előtt megugrik az édességek forgalma Magyarországon.</p>

Az ünnep előtti 4-5 hétben a vásárlók csaknem 5000 tonna figurás terméket visznek haza az üzletekből, és csak a csokoládé Mikulásokért 950 millió forintot fizetnek a pénztáraknál.

A Mikulás-nap környékén és a karácsony előtti időszakban vásárolják meg a magyarok az éves figurás édesség kétharmadát. Ez mintegy 5000 tonna valódi csokoládéból és bevonómasszából készült édességet jelent, amelyekre összesen 2 milliárd forintot költenek a vásárlók. A klasszikus csoki Mikulások még mindig a legkeresettebbek, ezekre csaknem 950 millió forint jut. Egyre népszerűbbek a játékokkal kombinált termékek és a teljes Mikulás-csomagok is, amelyekért 700-800 millió forintot hagynak a vevők a pénztárakban. További 200 millió forintért pedig csoki díszeket és adventi naptárakat vásárolnak - derült ki az ACNeilsen piackutató felméréséből.

A hungarikumnak számító szaloncukor még mindig rendkívül népszerű. Ebből az édességből családonként átlagban 2 kilogramm fogy el, ami összesen 5-6000 tonnát jelent. A tasakos, zacskós kiszerelések az értékesített mennyiség mintegy 80 százalékát teszik ki. A szaloncukorra a magyarok 5,5-6 milliárd forintot fordítanak az ünnepek előtti időszakban.

Bár a valódi csokoládéból készült termékek iránti érdeklődés évről évre nő, a fogyasztók 65-70 százaléka még mindig az olcsóbb, bevonómasszából készült Mikulás figurákat és az ezzel bevont szaloncukrokat választja. A tejbevonóból készült termékek piacvezető pozíciójukat elsősorban az áruknak köszönhetik. Ezeket egy minőségi csokoládéból készült figurához képest akár fele áron vásárolhatjuk meg. Míg a csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj, a tejbevonóból (kakaós masszából) készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Természetesen a kakaós masszából gyártott figurák is megfelelnek minden élelmiszeripari követelménynek, amely alapján forgalomba kerülhetnek, azonban élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!