Magyarország

2008.01.01. 14:30

Adóváltozások 2008: az ingatlanokkal kapcsolatos szabályok

<p>Budapest - A január elsején az ingatlanokkal kapcsolatban hatályba lépő új adószabályok legfontosabbika, hogy megszűnik a lakásértékesítéshez kötődő eddigi szja-kedvezmény, vagyis aki 2008-ban adja el lakását, annak akkor is meg kell fizetnie a 25 százalék adót, aki a pénzt másik ingatlan vásárlására fordítja.</p>

Az ilyen jövedelem azonban 15 helyett csak 5 évig lesz adóköteles - tehát öt évi tulajdonlás után adómentes lesz a bevétel.

Megmarad a luxusadó, mértéke változatlanul a 100 millió feletti érték fél százaléka, de 2008-tól nem csak a magánszemély tulajdonosoknak kell fizetniük, hanem mindenkinek így például a cégeknek is.

Új szabály az úgynevezett sorozat jellegű értékesítés.

Aki két naptári éven belül négy - még használatba nem vett - ingatlant elad, az automatikusan áfa-alannyá válik, vagyis forgalmi adót kell felszámítania a további ingatlanértékesítések során.

A cégtörvény egyik változása is érinti az ingatlanokat.

A januártól alkalmazandó előírások egyikeként gazdasági társaság székhelye, telephelye és fióktelepe csak olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonában van, vagy amelynek használatára a cég jogosult.

  • Ha gazdát cserél egy ingatlan
  • Adóváltozások
  • Ön szerint mitõl lesz luxus egy ingatlan?
  • Interneten is lehet Apeh árverésre jelentkezni
  • toplak.hu, az ingatlanportál
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!