Magyarország

2008.09.22. 14:34

Az ombudsman szerint jogszerű volt a szombati oszlatás

<p>Budapest - Jogszerű volt Szabó Máté ombudsman szerint, hogy a rendőrök feloszlatták szombaton délután az összecsapásig fajuló tüntetést Budapesten. A rendezvény ugyanis elvesztette békés jellegét, amikor többen a rendőrökre támadtak.</p>

Szabó Máté munkatársai a helyszínről figyelték a szombati demonstrációkat és tapasztalataik szerint a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvénye elvesztette békést jellegét, amikor többen a Szabadság téren az ott lévő rendőrökre támadtak. Így a rendőrség jogszerűen oszlatta fel a tüntetést.

Azt is tapasztalták ugyanakkor, hogy a rendőrök nem akadályozták meg megfelelően, hogy az ellentétes érzelmű tüntetők találkozzanak. Így nem zárható ki, hogy a rendőrség a tömegkezeléssel összefüggésben nem tett maradéktalanul eleget az állam alapjogvédelmi kötelezettségeinek - fogalmaz az országgyűlési biztos közleménye.

Tisztelt Látogatóink!

A forum azért él, hogy Önök elmondhassák véleményüket. A moderálási szabályokat kérjük, tartsák be! Ezek valamelyikének megszegése esetén töröljük a hozzászólást!

Megértésüket köszönjük!

A szombat délután a Clark Ádám térre, a Roosevelt térre, a Kossuth térre és a Hősök terére bejelentett demonstrációk közben olyan körülményt az ombudsman munkatársai nem észleltek, amely szerint sérült volna a gyülekezéshez való jog.

Szabó Máté a helyszínen szerzett, a rendőrségtől kapott és a rendezvényeken előállított résztvevőktől hallott információk alapján vizsgálatot folytat.

Mi történt szombaton?

Szombat délutánra több nagy tömegeket vonzó tüntetés is be volt jelentve. A Magyar Demokratikus Charta és az Országos Cigány Önkormányzat rendezvénye békésen zajlott le. A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetése azonban erőszakba torkollott: a demonstrálók ugyanis dobálni kezdték a Szabadság térre kivezényelt rendőröket, akik emiatt oszlatni kezdték a tömeget.

Az összecsapás a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Andrássy úton, az Izabella utcában és a Szondi utcában is folytatódott: a demonstrálók kövekkel és a kezükbe akadó tárgyakkal támadtak a rohamrendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. A tömeg végül este fél nyolc körül a Bajcsy-Zsilinszky úton oszlott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!