Magyarország

2008.11.22. 16:13

Az MSZP támogatja a 20 millió forint alatti vagyonnál az örökösödési adó eltörlését

<p>A szocialista frakció bizonyos módosításokkal kész támogatni az MDF örökösödési adó eltörlésére vonatkozó javaslatát - mondta Lendvai Ildikó az MSZP választmány szombati ülése után.</p>

Az adó teljes megszüntetésével nem értenek egyet, de azzal igen, hogy az egyenes ági örökösöknek 20 millió forint örökség alatt ne kelljen adót fizetniük - tette hozzá.

A párt frakcióvezetője hangsúlyozta: az adó-, és költségvetési törvények parlamenti szavazásánál nem támogatnak majd semmilyen hazardírozó módosító javaslatot, olyat, amely növeli a hiányt. Igent mondanak viszont minden indítványra, amely igazságosabbá teszi a terhek elosztását, amely élénkíti a gazdaságot, amely a munkahely-teremtésekhez vezet.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter nyomatékosan kijelentette: lényeges változások kellenek ahhoz, hogy Magyarország erősebben kerüljön ki a válságból, mint ahogy belekerült, mert különben csak folytatódik a 18 éve tartó "evickélés".A miniszter kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy múlt héten összesen 1460, előző héten pedig 1400 fős csoportos létszámleépítést jelentettek be a munkaadók. A kormánynak azonban van terve arra, hogyan segítse célzott támogatással, válságkezelő alappal 100 ezer munkahely megtartását és 20 ezer új létesítését.

Bajnai Gordon azt is elmondta: a választmányi ülésen hosszú vita alakult ki a válságkezelésről, azonban a testület alapvetően egyetértett azzal a 6 pontos csomaggal, amelyet a kormány már a gazdasági csúcson ismertetett. Tehát támogatják az uniós források gyorsított megnyitását többek között az építőipar és a nagy beruházások területén is. Szintén egyetértés van arról, hogy a kormánynak olyan intézkedéseket kell hoznia, amely erősíti a versenyképességet, rendbe teszi a pártfinanszírozás kérdését, kifehéríti a gazdaságot és letöri a korrupciót - tette hozzá.

Lendvai Ildikó elmondta: a szocialista frakció felhatalmazást kapott a választmánytól az adó-és költségvetési szavazásokhoz, amelyeknél két vezérlőelv szerint döntenek majd az MSZP-s országgyűlési képviselők, a felelősség és a védelem elve szerint. A frakcióvezető példaként említette, hogy biztosan megszavazzák a Robin Hood adóval kapcsolatos törvénymódosításokat és azt is, hogy a költségtérítések adómentessége megszűnjön. Hozzátette: ennél az utóbbinál felmerült, hogy a párt név szerinti szavazást kér majd.

A frakcióvezető azt is elmondta: a választmány javaslatára ismét ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a pártfinanszírozásról és az önkormányzati reformról.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt is elmondta: az örökösödési adó teljes eltörlését nem támogatta az MSZP, viszont azzal egyetért, hogy az egyenes ágiaknak 20 millió forint örökség alatt ne kelljen adót fizetniük. Ha nem szavazná meg a parlament az MSZP indítványát a képviselők költségtérítésének 15 százalékos átalányadóztatásáról, akkor a szocialisták igent mondanak az MDF hasonló javaslatára. Egy másik kérdésre reagálva hozzátette: bár nincs megállapodás a költségvetés megszavazásáról, reméli, hogy az SZDSZ támogatni fogja azt, hiszen a plafontörvény elfogadásával az MSZP és az SZDSZ valójában a fő számokban már megegyezett.

Simon Gábor a választmány elnöke az ülés utáni tájékoztatón elmondta: az MSZP választmány zárt ülésén Szekeres Imre, a párt elnökhelyettese beszámolt többek között arról, hogy a hosszútávú választási időszak kezdődik, amelyben a hangsúly a baloldali értékek megerősítésén lesz. Az elnök szerint izgalmas, érdemi vita volt, amelyből kiderült az MSZP választmánya érdemi partnere a kormánynak.

Kapcsolódó cikkek:

  • Fekete zászlók, mécsesek a General Electric győri gyára előtt
  • Csontos Jánost mélyen megrendítette a tragédia
  • MDF: sávhatár-növelés, ÁFA-emelés
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!