Magyarország

2010.02.04. 15:23

Az MDF szerint gyanús az eredetiségvizsgálat

<p>Az MDF felszólítja a kormányt, a szakhivatalokat, a Fideszt és az MSZP-t, hogy valljanak színt a gépkocsik eredetvizsgálatával kapcsolatban.</p>

A párt azt kéri, hogy  hozzák nyilvánosságra az Eclipse Zrt. összesen 20 milliárd forint körülire becsülhetõ állami szerzõdéseit és a beszerzés körülményeit.

Az eredetiségvizsgálatot 1999-tõl vezették be Magyarországon, célja az volt, hogy visszaszorítsák az autólopásokat. Idén január 1-jétõl a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megkérdezése nélkül új eredetiségvizsgálati rendszert vezettek be - áll az MDF tájékoztatójában. Az Eclipse Zrt.-t 2003-ban alapították, 10 nappal azután, hogy megszületett a törvény, amelyben hatósági árassá alakították a gépjármûvek eredetiségvizsgálatát. Az MDF - Figyelõ címû hetilap gyûjtésére hivatkozva - azt írja: a cég 2003 óta legalább hat nagy értékû, közbeszerzést kizáró pályázaton járt sikerrel. A tavaly december 31-én kelt új, eredetiségvizsgálat-szoftverrel kapcsolatos szerzõdéssel körülbelül 20 milliárd forintosra nõtt az Eclipse bevétele közbeszerzés nélkül, a nyilvánosság kizárásával.

A tájékoztató szerint a parlament nemzetbiztonsági bizottsága 2006. július 24-i ülésén vélhetõen az összes jövõbeni, a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz tartozó informatikai fejlesztést is titkossá nyilvánította. Jórészt az akkori döntés miatt nem lehet semmit tudni az eredetiségvizsgálat körül elfolyt pénzekrõl sem. Az MDF szerint kérdés, hogy összefüggés van-e a közbeszerzés nélkül elnyert pénz és az MSZP, illetve a Fidesz politikusainak a nemzetbiztonsági bizottság ülésén leadott támogató szavazatai között.

Az MDF szerint felháborító, hogy a GVH ajánlásaival nem törõdve szórnak ki jelentõs költségvetési tételeket, a felesleges bürokratikus rendszerek fejlesztését és mûködtetését az adófizetõkkel fizettetik meg. A párt a szabadpiacra bízná az eredetiségvizsgálatot, így kiküszöbölhetõ lenne a kartellek megjelenése és az állami korrupció is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!