Magyarország

2010.07.06. 15:35

Az Európai Bíróság előtt az államfő tavalyi szlovákiai útja

<p>Az Európai Bírósághoz fordult a Külügyminisztérium Sólyom László köztársasági elnök Szlovákiába való beutazásának megtiltása miatt - közölte a tárca szóvivői irodája kedden.</p>

A minisztérium megindította az eljárást a szomszédos országgal szemben, a személyek szabad mozgásáról szóló irányelvre hivatkozva.

A tárca közleménye szerint Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy összeegyeztethetetlen az Európai Unió normáival, hogy Szlovákia megtagadta a magyar államfő beutazását 2009. augusztus 21-én. Szlovákia uniós jogot sértett, amikor nem engedte belépni Sólyom Lászlót az országba - teszik hozzá.

Irányelvet sértett Szlovákia?

A minisztérium szerint mivel két uniós tagország közötti jogvitáról van szó, ezért a kétoldalú kapcsolatokat az segíti, ha a felek a vitát bírói úton, az Európai Bíróság előtt rendezik. Mint fogalmaznak, meggyőződésük, hogy a testület ítélete iránymutatást ad majd a személyek szabad mozgásáról szóló irányelv - különösen a kiemelt személyekre vonatkozó szabályok - jövőbeli alkalmazásához, hozzájárulva ezzel az európai uniós jog fejlődéséhez, amely minden tagállam, egyben az Európai Unió érdeke is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!