Magyarország

2010.07.22. 16:27

Parlament - Orbán: Nemzeti centrum 56 nap alatt

<p>Orbán Viktor szerint az új kormány megalakulása óta eltelt 56 napban létrejött a nemzeti centrum, és az Országgyűlés ebben az alig 2 hónapos időszakban több és jelentősebb változást hajtott végre, mint elődei 8 év alatt.</p>

Európa-szerte csődöt mondtak a múlt századi ideológiák, a gazdasági világválságot pedig azon országok vészelték át könnyebben, ahol az ideológiák helyét a józan észen alapuló széles összefogás jött létre - mondta csütörtökön napirend előtti felszólalásában a kormányfő. Orbán Viktor szerint Magyarországon is megszületett a nemzeti centrum, amelybe csak az nem tartozik, aki nem akar.

A kormány azt a több százezer baloldalit is képviseli, aki a Fideszre szavazott tavasszal. A miniszterelnök szerint több baloldali szavazója van a Fidesznek, mint az MSZP-nek, így például az ÁSZ alelnöke és Alkotmánybíróság új tagjai kinevezésénél nem politikai gesztust tett a kormány.

Le kell dönteni a tabukat

A kormányfő szerint a nemzeti centrumot a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend tartja össze. Orbán Viktor úgy véli, hogy ezek a mindennapi élet szempontjából legfontosabb kérdések. A miniszterelnök beszédében több olyan tabu ledöntéséről is beszélt, amelyre nem volt elég az elmúlt 20 év. Orbán Viktor ilyen ledöntött tabunak nevezte a politikusok és képviselők számának csökkentését, az adórendszer jelentős átalakítását, a terhek csökkentését, a bankok bevonását a közterhek igazságos elosztásába.

A rendszerváltás óta nem sikerült ledönteni azt a tabut is, amely szerint nem lehet egyszerre pénzügyi stabilitás és gazdasági növekedés. Orbán Viktor szerint a kormány a növekedésbarát egyensúly politikájával ezt a tabut is ledönti. A kormányfő hozzátette: ledöntik az elszámoltatás, a pazarló állam és az erkölcstelen mértékű végkielégítések tabuját is.

A kormányfő bűnnek nevezte, hogy Magyarország ismét adósságcsapdába került. Orbán Viktor szerint az előző kormányok 2003-ban felrúgták azt a politikai megállapodást, amely addig nem tette lehetővé, hogy szociális kiadásokat külföldi hitelekből finanszírozzanak. A miniszterelnök hozzátette: mindenkivel tárgyalni fognak, akivel csak szükséges, ám helyre kell állítani Magyarország gazdasági önrendelkezését.

A kormányfő megerősítette, hogy köszönet jár az IMF-nek, amiért 2008-ban segítséget nyújtott a szakadék szélére került országnak. Orbán Viktor azt is megismételte, hogy az IMF szerződés idén októberben lejár, így a jövőben csak az EU-val kell tárgyalni. A kormányfő ismét bejelentette, hogy Magyarország tartani fogja az év végére tervezett 3,8 százalékos hiánycélt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!