Magyarország

2010.07.23. 17:07

Százak búcsúztak Kállai Ferenctől

<p>Több százan vettek búcsút Kállai Ferenctől a budapesti Farkasréti temetőben.</p>

A Kossuth-díjas, Érdemes Művész emléke előtt a Pesti Magyar Színház, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Főpolgármesteri Hivatal, a Magyar Színházi Társaság, a MASZK képviselői és szülővárosa, Gyomaendrőd polgármestere rótta le kegyeletét a pénteki búcsúztatáson. A Nemzet Színésze július 11-én hunyt el, életének 85. évében. Temetésére egy későbbi időpontban, szűk családi körben kerül majd sor.

Olyan örökséget hagyott ránk Kállai Ferenc, amelyből bőven lehet, és kötelességünk is táplálkozni - mondta a Független Hírügynökségnek a Magyar Színház igazgatója. Őze Áron úgy fogalmazott: Kállai Ferenc korszakos név volt a pályán és örül annak, hogy alkalma volt vele dolgozni. A színházigazgató a Független Hírügynökségnek beszélt arról is, hogy Kállai Ferenc végrendeletében szerepel a színház is, várhatóan az intézmény idős kollégáinak megsegítésére létrehozott alapítványt támogatják majd a hagyatékból.

Kállai Ferenc 1925. október 4-én született Gyomán. A Színművészeti Akadémiát 1944-ben végezte el. Játszott a Szabad Színházban, a Belvárosi Színházban, a Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban. Tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, éveken át volt a Színházművészeti Szövetség elnöke, 1985 és 1989 között pedig országgyűlési képviselő volt. 1998-ban Budapest díszpolgára lett.

Kapott Jászai Mari-díjat, Érdemes művész, Kiváló művész elismerést, SZOT-díjat, Kossuth-díjat, kitüntették a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetéssel, négy éve pedig Prima Primissima díjjal ismerték el színészi nagyságát. 1995-ben a Halhatatlanok Társulatának lett örökös tagja, majd 2000-tól egyike lehetett az első tizenkét olyan színésznek, akik a Nemzet Színésze címet tudhatták magukénak.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!