Magyarország

2010.08.12. 16:21

Jövő héten kapják meg a választók az ajánlószelvényeket

<p>Több mint ötmilliárd forint fordítható az őszi önkormányzati és kisebbségi választás lebonyolítására. A választók jövő héten kapják meg az ajánlószelvényeket és a választásról szóló értesítőt.</p>

Hétfő délután 4 óráig kellett kitűzniük a helyi választási bizottságoknak a települési kisebbségi választásokat: ezt 1600 településen tették meg, amelyeken 2336 kisebbségi választás lesz összesen. A kisebbségi választói jegyzékben 228 084 választópolgár szerepel, ez 2006-hoz képest jelentősen több: négy éve 199 789 választópolgár kérte felvételét a kisebbségi választói névjegyzékbe.

A kisebbségi választások közül a legtöbb, összesen 1258 helyen cigány kisebbségi választás lesz. Ezt követi a német kisebbségi választás, 426 helyen. A sorban a horvát (128) és a szlovák (125) kisebbségi választás következik. Kisebbségi választást ott írhattak ki a helyi választási bizottságok, ahol a kisebbségi jegyzékbe legalább 30-an jelentkeztek és a kiírás napján legalább ennyien szerepeltek abban.

5,4 milliárdba fog kerülni

Augusztus 16-a és 19-e között küldik meg a választópolgároknak az ajánlószelvényt és a választásról szóló értesítőt. Ezután augusztus 18-a és 22-e között teszik közzé helyben a választási névjegyzékeket. Az Országos Választási Iroda gondoskodott arról, hogy augusztus 20-a és 22-a között ügyeletet tartsanak a helyben illetékes választási irodák, és megtekinthetőek legyenek a névjegyzékek akkor is. A névjegyzékkel szemben kifogást bejelenteni szintén ebben az időszakban, augusztus 18-a és 22-e között lehet - mondta csütörtökön Őrsi Gábor, az Országos Választási Iroda szóvivője.

Az Országos Választási Bizottság eddig 35 szervezetet vett nyilvántartásba az önkormányzati, és 53 szervezetet a kisebbségi választásra. Az őszi önkormányzati választás lebonyolítására összesen 5 milliárd 351 millió forintot lehet költeni. Idén ősszel a kisebbségi települési önkormányzati választásokat tartják meg, 2011 januárjában pedig a területi és országos kisebbségi önkormányzati választásokat.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!