Magyarország

2010.08.24. 16:21

Pártreakciók az MSZP etikai kódexére

<p>A Fidesz távol marad, míg az LMP és a Jobbik részt vesz csütörtökön azon a többpárti találkozón, ahol az MSZP által az önkormányzati választásokra készített etikai kódexről tárgyalnak majd.</p>

A Fidesz nem vesz részt az MSZP által a választási etikai kódexről kezdeményezett egyeztetésen - mondta kedden a Független Hírügynökségnek a kormánypárt alelnöke. Kósa Lajos hozzátette: semmilyen kérdésben nem árulnak egy gyékényen a szocialistákkal, különösen etikaiban nem. A politikus emlékeztetett rá, hogy az elmúlt időszakban szinte naponta tartóztattak le MSZP-s önkormányzati képviselőket.

A Fidesz alelnöke említést tett a meghívást elfogadó ellenzéki pártokról is. Mint fogalmazott: furcsa képe lehet az etikáról annak a szervezetnek, amely éppen az MSZP-vel egyeztet ilyen kérdésekben. Kósa Lajos szerint "külön bájos", hogy éppen Szanyi Tibor kezdeményezi ezt az egyeztetést, miközben egy tavaszi videofelvétel szerint személyesen buzdította a választókat csalásra.

A Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor ugyanakkor a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott: meglepetten és kételkedve fogadták az etikai kódex ötletét, amely szerintük csak "egy vergődő párt olcsó kampányfogása", amely olyan, mintha "a farkas buzdítaná az embereket vegetarianizmusra."

Az LMP "örök naiv"

Karácsony Gergely az LMP kampányfőnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: még nem ismerik az etikai kódex tartalmát, de "örök naivként" bízik benne, hogy minden kampány etikusabb lesz az előzőnél és fontosnak tartanák egy megfelelő kódex elkészítését.

Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő kedden jelentette be, hogy az MSZP valamennyi parlamenti párttal és jelölő szervezettel aláíratná az őszi önkormányzati választásokra készített etikai kódexet. A szocialisták célja elsősorban elkerülni egymás jelöltjeinek lejáratását, valamint megakadályozni a kopogtatócédulák gyűjtésével kapcsolatos visszaéléseket.

Az MSZP csütörtökre meghívta az őszi önkormányzati választásokon jelölteke állító pártok és szervezetek képviselőit a 13 pontból álló etikai kódexet megvitatására. A kódexhez várják a pártok képviselőinek kiegészítő javaslatait is.

Részvételre buzdítanak

A kódex egyebek mellett a választásokon való részvételre buzdítja a szavazókat. A dokumentum aláírói vállalják, hogy nem folytatnak lejárató kampányt a másik jelölttel szemben és tiszteletben tartják a magánéletüket. A kódex arra is kötelezné a jelölő szervezeteket, hogy egymás kampányeseményeit nem zavarják meg. A dokumentum aláírói kötelezik magukat arra is, hogy tartózkodnak az ajánlószelvényekkel kapcsolatos visszaélésektől.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!