Magyarország

2010.08.13. 17:36

Romák elleni támadássorozat - jelentett az egyik gyanúsított a Katonai Biztonsági Hivatalnak

<p>Kapcsolatban állt a roma gyilkosságsorozat egyik gyanúsítottja korábban a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH) és információkkal is szolgált annak - olvasható a Honvédelmi Minisztérium (HM) péntek délutáni közleményében.</p>

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a dokumentumok vizsgálatakor kiderült, hogy a romagyilkosságok egyik gyanúsítottja valóban kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal. Ez azt jelentette, hogy katonaként bizonyos esetekben informálta is a hivatalt. A férfi 2007 őszén külszolgálatra Koszovóba ment, onnan visszatérve megromlott egészségi állapota miatt egészségügyi szabadságon volt egy évig, majd leszerelt. Így kapcsolata a hivatallal szinte teljesen megszűnt.

A közlemény kiemeli, hogy a gyilkosságsorozat idején - a fellelhető iratok szerint - a férfinek nem volt kapcsolata összekötő tisztjével. A kapcsolattartó sem rendelkezett érdemi információval a támadásokról.

2008-ban kezdődött a gyilkosságsorozat

A Blikk pénteki számában számolt be arról, hogy a honvédség kéme volt az egyik feltételezett romagyilkos. Azt is írták, hogy nem helytálló a Honvédelmi Minisztérium korábbi közleménye, mely szerint a halálbrigád tagja, a korábban szerződéses katonaként szolgáló férfi nem állt kapcsolatban a Katonai Biztonsági Hivatallal.

Most a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy a férfi beszervezését a KBH korábban valószínűsíthetően saját összekötő tisztjének védelmében tagadta.

A gyilkosságsorozat 2008 júliusában kezdődött, amikor Galgagyörkön több lövést adtak le egy házra. Ezt még nyolc hasonló - fegyveres és Molotov-koktélos támadás - követte, összesen hat ember halt meg. A kommandósok és a nyomozók tavaly augusztusban fogtak el Debrecenben négy embert, a nyomozás idén júliusban ért véget.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!