Magyarország

2010.09.14. 16:15

Kitiltották a polgármesteri hivatalból Etyek polgármesterét

<p>Kiutasította a jegyző az etyeki polgármestert a hivatalból kedden. Szerdára lecserélik az épületen a zárakat, és biztonsági őrök akadályozzák majd meg a település első emberének a hivatalba való bejutását - mondják.</p>

A testület határozatának felolvasása után szólította fel a jegyző a polgármestert, hogy azonnal hagyja el az épületet. A határozat kimondja a felfüggesztés mellett azt, hogy az önkormányzat bankszámlájáról az alpolgármester és egy képviselő rendelkezhet.

A polgármester úgy véli: eltávolításnak két oka lehet. Folytatni akarják a pénzügyi visszaéléseket, vagy a korábbi visszaélések nyomait kívánják megszüntetni - mondta a Független Hírügynökségnek Szűcs Lajos /független/. Hozzátette: a jegyző és az alpolgármester törvényellenesen döntött kifizetésekről korábban, úgy, hogy nem volt fedezet rá, és fizetésképtelenné vált az önkormányzat.

Följelentette a választási irodát

A polgármester szerint az ülés törvénytelen volt, mivel az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata kimondja, hogy a polgármester kizárólagos joga összehívni a testületi ülést, vagyis a határozat sem törvényes. Az ülésen a testület 12 tagjából 7 volt jelen.

A polgármester eltávolítását negyedszer kísérlete meg a jegyző és a képviselő-testület, a korábbi három esetben azonban a bíróság visszahelyezte hivatalába. A polgármester választáson való indulását sem hagyta jóvá a helyi választási iroda és bizottság, a területi bizottság azonban jogerősen elfogadta azt. Etyeken büntetőfeljelentés is született, amit a polgármester tett a választási iroda és választási bizottság vezetőjével szemben. Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettel gyanúsítja a jegyzőt és a bizottság elnökét Szűcs Lajos, mivel szerinte meghamisították annak az ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen elutasították a nyilvántartásba vételét.

Biztonsági őrökkel akarták távol tartani

Másfél hete levélben fordult a megyei közigazgatási hivatalhoz a pénzügyi visszaélés ügyében Szűcs Lajos, de választ nem kapott eddig. A kialakult helyzet miatt kedden személyesen kereste meg a hivatal vezetőjét, aki nem fogadta.

A Független Hírügynökségnek a közigazgatási hivatal elnökét telefonon sikerült elérni. Balogh Ibolya azt mondta: a szokásos ügymenet szerint folyik a beadvány kezelése. Arra a kérdésre, hogy törvényes-e az etyeki testület határozata, Balogh Ibolya azt felelte: várják az ülés írásos dokumentumát, hogy megvizsgálhassák azt.

A polgármester bejutását a hivatalba kedden már biztonsági őrökkel akarták megakadályozni, de Szűcs Lajos a vártnál korábban jelent meg.

A jegyző ígérete szerint szerdán már reggel hat órától a választásig 24 órában őrzik a hivatalt, és a zárakat is kicserélik. Nem megy be, a konfliktust elkerüli, de bírósághoz fordul - mondta a polgármester. A jegyzőt sem a hivatalban, sem a telefonján nem tudta elérni a Független Hírügynökség.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!