Magyarország

2010.10.28. 17:55

Az Alkotmánybíróság állásfoglalása hatáskörének tervezett módosításáról

<p>A magyar alkotmányos rend lényegi biztosítéka az Alkotmánybíróság szerint, az utólagos felülvizsgálati jogkörének változatlan fenntartása. A</p>

hatáskörök megváltoztatásának tervével kapcsolatban az Alkotmánybíróság csütörtöki állásfoglalása azt is megjegyzi, hogy a törvényhozásnak még az alkotmánybírósági felülvizsgálat alól kivont területeken is számolnia kell az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága által végzett ellenőrzés lehetőségével.

A taláros testület közleménye szerint, az Alkotmánybíróság hatásköre a jogszabályok alkotmányellenességének utólagos vizsgálata tekintetében megegyezik más európai országokban elismert szervezetekével. Ezek lényege, hogy "az alkotmánybírósági kontroll valamennyi jogszabályra kiterjedjen, azok szabályozási tárgyára tekintet nélkül, a másik, hogy az alkotmányellenesnek minősített jogszabályt az Alkotmánybíróság megsemmisíthesse. A hatályos alkotmány alapján az Alkotmánybíróság utólagos norma-felülvizsgálati jogosítványa megfelel ennek a két feltételnek. Az Alkotmánybíróság határozata továbbá - feltétel és időkorlátozás nélkül - mindenkire nézve kötelező.

Az Alkotmánybíróság közleményében azt is kiemeli, hogy "a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága a demokratikus jogállam egyik fontos intézménye és garanciája, fő feladata az alkotmány, az alkotmányosság és az állampolgárok alapvető jogainak védelme".

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!