Magyarország

2010.10.26. 13:40

Bankrablások a fővárosban - az idei 30-ból 17-et már felderítettek

<p>Négy rablási kísérlettel gyanúsítják azt a hétfőn elfogott budapesti férfit, aki az Andrássy út egyik pénzintézetét akarta kirabolni. A rendőrök kezdeményezik előzetes letartóztatását.</p>

Az elmúlt tíz hónap alatt 29 bankrablást követtek el a fővárosban, egyet pedig még az előtt megakadályoztak, hogy a támadó a pénzintézetbe ért volna.

Az ünnepi, karácsonyi időszak közeledtével mindig megszaporodik a vagyon elleni bűncselekmények száma a fővárosban - mondta Fülöp Valter, a BRFK főkapitánya kedd délelőtti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a rendőrök egy hét alatt két bankrablót is elfogtak. A múlt szerdán elfogott férfit a XI. kerületi Bartók Béla úti bankfiók júliusi kirablásával gyanúsítják, ekkor 660 ezer forinttal menekült el, ám kihallgatásán bevallotta, hogy tavaly már egyszer próbálkozott ugyanitt, de akkor zsákmány nélkül maradt.

Nyolcadik akciójára készült

Hétfőn sikerült elfogni egy budapesti férfit, aki öt nap alatt négy bankot próbált meg kirabolni, mindegyiket sikertelenül. A főkapitány szerint az eredményes munka a bankok biztonsági rendszere fejlesztésének, az éber rendőröknek, és a civil kurázsinak köszönhető. A főkapitány megerősítve az RTL Klub információit elmondta: a hétfőn elfogott férfinek az apja is sorozatrabló volt, őt hét ilyen bűncselekménnyel gyanúsítják. Őt augusztusban fogták el a budapesti Kálvin téren, épp akkor, amikor a nyolcadik hasonló akciójára készült.

Nyerges Béla, a BRFK rablási osztályának vezetője elmondta: idén eddig 30 bankrablást követtek el Budapesten, ezek közül 17-et már sikerült felderíteni, a tavalyiak közül pedig 12 nyomozás zárult eredményesen, ezeknek összesen 14 gyanúsítottja volt. A hétfőn elfogott férfit összesen négy bűncselekménnyel gyanúsítják, amelyért akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság. A rendőrség kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatásának elrendelését - tette hozzá az osztályvezető.

Egy forintot sem zsákmányolt

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, hétfő délelőtt a biztonsági őrök beszéltek le a tervéről egy fiatalembert, aki az Andrássy út egyik pénzintézetét akarta kirabolni. A férfi fegyverrel fenyegette meg az alkalmazottakat, és pénzt követelt, ám végül elmenekült. Néhány órával később újra akcióba lépett, ekkor a Nagyvárad tér és a Haller utca kereszteződésében lévő bankot szemelte ki, de ott sem jutott pénzhez. A rablót végül nem sokkal messzebb, a Lágymányosi hídnál fogták el a rendőrök, miután a járókelőknek feltűnt az éppen átöltözni készülő támadó.

Időközben kiderült, hogy a férfi korábban már megpróbálta kirabolni az Andrássy úti bankot, illetve szintén próbálkozott október 22-én egy József körúti pénzintézettel, de a kulcsra zárt ügyféltér ajtaján a biztonsági őr nem engedte be. A férfi tehát négy súlyos bűncselekményt követett el öt nap alatt, ám egyetlen forintot sem zsákmányolt.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!