Magyarország

2010.10.28. 17:25

Jogtalanul használt fel 2 milliárd forint állami forrást az Omninvest

<p>Két héten belül lezárul a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak az előző kormány H1N1 elleni védekezéssel összefüggő döntéseinek végrehajtására vonatkozó vizsgálata, amely várhatóan a hivatal büntetőfeljelentését vonja maga után jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt.</p>

A vizsgálat egyebek mellett azt állapítja meg, hogy a H1N1 vírus elleni oltóanyagot előállító OMNINVEST Development Kft. jogszabályba ütköző módon használta fel a számára 2006-ban nyújtott 2 milliárd forint összegű állami támogatást, amelynek célja az oltóanyag tömeges előállítására alkalmas gyártástechnológia kifejlesztése volt.

Olyanok kaptak pénzt, akik nem dolgoztak

A vonatkozó előírások értelmében ugyanis a kutatás-fejlesztéshez csak független piaci szereplő szolgáltatását lehetett volna igénybe venni, ezzel szemben az OMNINVEST Development Kft. ebből a célból saját anyavállalatát, az OMNINVEST Kft.-t bízta meg. A vizsgálat azt is feltárta, hogy az Omninvest Development Kft. a kapott állami támogatásból értékpapírokat vásárolt és olyan dolgozók bérét fizette ki, akik a védőoltás kifejlesztésének megvalósításában közvetlenül nem vettek részt.

A KEHI 2004 és 2010 közötti időszakra kiterjedő, összesen 7,7 milliárd forint állami pénz felhasználását ellenőrző vizsgálata számos hiányosságot állapított meg az előző kormány döntései, azok végrehajtása, a pályáztatási és közbeszerzési eljárások, a pénzügyi folyamatok lebonyolítása, az elszámoltatás és ellenőrzés területén.

A hivatal szerepvállalásának köszönhetően az Omninvest Kft. és az Omninvest Development Kft. még a vizsgálat lezárulta előtt felajánlotta, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak visszafizet csaknem 2 milliárd Ft közpénzt. A KEHI, a novemberben záruló vizsgálatának megállapításait, két héten belül megküldi az érintetteknek - áll a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal csütörtöki közleményében.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!